Digitalisering av musikinspelningar med konstnärlig verkshöjd ställer höga krav på specialistkompetens, kalibrering av utrustning och teknisk kontroll och det måste ske i realtid.

Med nuvarande kapacitet tar det 30 år att hantera de mest hotade inspelningarna – och då har en stor del av materialet redan gått förlorat.

 

Kulturhistorisk skattkammare som försvinner

Musikverket har under flera år påpekat detta i sina budgetunderlag till kulturdepartementet, liksom till företrädare  för riksdagens kulturutskott. Men ingenting händer.

Nu menar chefer vid en lång rad organisationer att det inte går att vänta längre och menar att det är en kulturhistorisk skattkammare som hotas.

I en debattartikel i SvD säger man, att ”prat räcker inte, nu behövs aktiv handling och mer resurser”.

Undertecknarna av artikeln är
Gerhard Kunosson, vik generaldirektör Musikverket
Daniel Wetterskog, chef för Scenkonstmuseet
Dan Lundberg, chef för Musikverkets Arkiv & biblioteksavdelning
Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare, Kungliga Musikaliska Akademien
Rikard Hoogland, docent i teatervetenskap, biträdande prefekt Institutionen för kultur och estetik vid Stockholm universitet
Ulricha Johnson, verksamhetschef, Scensverige

 

Svenskt visarkiv och Elektronmusikstudion

Musikverket förfogar över exklusiva ljudinspelningar med Svenskt visarkivs dokumentationsinspelningar av folkmusik och intervjuer med musiker, material med kulturellt och ett speciellt demokratiskt värde. Det ger unik inblick i vardagens musik som spelades och sjöngs av vanligt folk utanför de stora scenerna.

Elektronmusikstudions samling består av unika originalinspelningar med stort musikhistoriskt värde. Endast en dryg fjärdedel av ljudinspelningarna är digitaliserade och stora delar av materialet kräver akuta insatser.

Teatersamlingen

I dag är bara 40 % av teaterföremålen registrerade i den samling som är så betydelsefull för Scenkonstmuseets verksamhet. Det är risk för att delar av samlingen förstörs om den inte tas om hand av experter för att identifieras, registreras och fotograferas. De nuvarande resurserna räcker inte till detta arbete.

 

Läs debattartikeln ”Vi behöver resurser för att rädda ett hotat kulturarv” – här ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.