Kultur i Almedalen vill för tionde året i rad vara en arena för frågor som berör kulturens betydelse i samhället ur olika perspektiv. Sålunda ställer man upp med rader av seminarier, workshops och paneler (förstås!) vid årets Allmedalen-veckan i Visby, 2 – 5 juli.

Ett av de första inslagen har just titeln ”Är kulturen valårets mest underskattade fråga?” Och det kan man väl svara ”ja” på direkt, utan att åka till Visby …

Gör du det, ändå, får du lyssna till ett panelsamtal mellan Alice Bah Kuhnke (mp), kultur- och demokratiminister, Olof Lavesson (m) ordförande Riksdagens kulturutskott, Karin Olsson, kulturchef Expressen, och Henrik Torehammar, programledare Sveriges Radio. Matilda Westerman kommer att vara moderator.

I övrigt märks metoo-hösten och spåren därav ganska tydligt bland programpunkterna. Med rubriker som Samarbete mot sexuella trakasserier inom scenkonsten – Vart ska det manliga geniet ta vägen nu? – Att motverka sexuella trakasserier inom scenkonsten – FATTA! med Cleo och JUCK – en föreställning om sexuellt våld och samtycke.

 

Inte så mycket om musik

Ett 40-tal organisationer, myndigheter, nätverk etc har samlats under paraplyet Kultur i Almedalen, däribland en del från musikområdet. Ur det program som publicerats kan vi inte se att så mycket rör musik i synnerhet, utom FST:s programpunkt ”100 år med svenska tonsättare”: Mycket är alltså om kulturens roll och behov i allmänhet.

Följ programmet här
där också uppdateringar kommer

Bakom Kultur i Almedalen 2018 står arrangörerna Länsteatern på Gotland och produktions- och kommunikationskontoret Bohm Bohm Room.


Programpunkter under Kultur i Almedalen kommer från dessa:

Arbetets museum, Arenagruppen, Arkivutredningen, Berwaldhallen, Bohm Bohm Room, FATTA, Film Capital Stockholm, Film på Gotland, Folkets Hus och Parker, Folk och Kultur, Föreningen Svenska Tonsättare, Gotlands Museum, Gotlandsmusiken, Journalistförbundet, KLYS – Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, Kungliga biblioteket, Kulturrådet, Kulturskolerådet, Leopard förlag, Länsmuseernas Samarbetsråd, Länsteatrarna i Sverige, Länsteatern på Gotland, Länsstyrelsen på Gotland, Natur & Kultur, Region Gävleborg, Region Jönköpings län, Regional Musik i Sverige, Region Skåne, Riksantikvarieämbetet, Riksteatern, Svenska Filminstitutet, Svensk Scenkonst, Sveriges folkhögskolor, Sveriges Museer, Sveriges Radio, Statens medieråd, Teaterförbundet för scen och film, Tekniska museet, Unga tankar om musik och Västra Götalandsregionen.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.