Nu har Kulturrådet lämnat in en rapport till regeringen där organiseringen av det nya Kulturskolecentret beskrivs i detalj. Bakgrunden är att regeringen gett Kulturrådet i uppdrag att skapa ett nationellt resurscentrum som stöd för landets kulturskolor – Kulturskolecentret. Kulturrådet har fördelat bidrag till de kommunala musik- och kulturskolorna sedan 2016 i syfte att göra verksamheten mer jämlik och tillgänglig.

Hälften av anslaget till löner

Uppdraget för det nyinrättade Kulturskolecentret kan sammanfattas med bästa möjliga stöd till landets kulturskolor. 15 milj kronor har anslagits för det första året. Det ska räcka till löner för sju anställda (7 mkr), kartläggningar/forskning (3 mkr), konferenser etc (0,9 mkr), grafisk profil och webbplats (0,9 mkr), resekostnader/representation (0,2 mkr) samt overheadkostnader på 3 mkr …

 

 

– Sveriges kulturskolor är otroligt viktiga både på individuell nivå och ur ett samhällsperspektiv, men kommunernas förutsättningar skiljer sig mycket åt. Vi ska vara en resurs för kommunerna i deras utvecklingsarbete genom att erbjuda stöd i form av kunskap och verktyg för samverkan och utveckling, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet.

Just nu pågår en kartläggning av kulturskolornas utvecklingsbehov för att undersöka hur Kulturskolecentret kan stötta kommunerna.

Kulturrådet kommer att bjuda in alla berörda parter till en stor nationell konferens den 5 december 2018, där utvecklingsfrågorna ska diskuteras.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.