Ett utmärkt exempel på anledningar att föra ut mer levande musik till fler är Scenkonst Västernorrlands initiativ med vänortskommun. Säsongen 2017/18 har Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall haft Örnsköldsvik som vänort. Man kallar det Fokusår; förra året var det Timrå som var i fokus som vänkommun.

Det har bl a inneburit att orkestern i höstas spelade klassikern Peter och Vargen av Sergej Prokofiev för mellanstadieelever. El Sistema-barn från Örnsköldsvik gästade Tonhallen i Sundsvall och spelade tillsammans med Nordiska Kammarorkestern och barn från Sundsvall. Konserten Far and Away spelades för högstadieelever i Pingstkyrkan. Mästerviolinisten Gilles Apap gjorde sin avskedskonsert i april med Nordiska Kammarorkestern.

Hundratals medverkande i avslutningskonsert

Dirigenten Jon Terje Svendsen

I avslutningen på vänkommunåret samverkar nu Nordiska Kammarorkestern med Örnsköldsviks musikliv i konserten Örnsköldsvik tar ton onsdagen den 9 maj (biljettpriset är sympatiska 50:-). Flera hundra musicerande Ö-viksbor spelar och sjunger tillsammans med Nordiska Kammarorkestern i ett varierat konsertprogram.

Här är alla som ställer upp och gör musik tillsammans:
Musikkåren, Örnsköldsviks Musiksällskap, Stråk för alla, SambaNola, Nota Bene, Kammarkören, La Chorale, Cantus, Ö-viks Nya Spelmanslag, Sjung med Gung, Musikestetetiska programmet, Kulturskolans elever, Dream Orchestra, El Sistema, Örnsköldsviks Ungdomssymfoniorkester.

Dirigent för Noriska Kammarorkestern är denna gång Jon Terje Svendsen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.