Landets störste musikmecenat, Anders Wall, fortsätter att stimulera unga musikbegåvningar. Den här gången handlar det om Anders Walls Giresta-stipendium som går till en sångerska och en violinist.

De får 100,000 kr var i stipendier för sina talanger – Emma Sventelius (f. 1990) från Lund och Daniel Lozakovitj (f. 2001) från Stockholm.

Från molekylärbiologi till operasång

Emma är mezzosopran och tar till sommaren sin masterexamen från Operahögskolan.

Emma har alltid sjungit på fritiden, men eftersom hon ville ha en ”riktig” utbildning började hon studera molekylärbiologi vid Lunds universitet. Under en sommarkurs i operainterpretation insåg hon dock att det var musiken som gällde. Efter två år på Vadstena folkhögskolas sång- och pianolinje genomförde hon sin kandidatutbildning vid musikkonservatoriet i Köpenhamn, där det också ingick ett utbytesår på musikuniversitetet i Wien.

En stor förebild för Emma är mezzosopranen Dame Janet Baker, som hade sin storhetstid runt 1960-1980.
– Det är en sångare jag kan identifiera mig med röstligt och när jag ska studera in en ny roll kollar jag alltid först på Spotify om hon har gjort rollen, säger hon.

Stipendiet omfattar förutom stipendiesumman även en professionell demoinspelning och fotografering samt en solokonsert under kommande säsong i Giresta kyrka, Uppland.

Debut som 8-åring

Daniel (som blir 17 år den 1 april) är en sällsynt begåvad violinist. Han började spela violin som sexåring och bara två år senare gjorde han sin konsertdebut med Moscow Virtuosi Chamber Orchestra under Vladimir Spivakov.

Sedan 2012 studerar Daniel vid musikuniversitetet i Karlsruhe med professor Josef Rissin som huvudlärare och Eduard Wulfson som sin mentor.

Utöver svenska orkestrar, som Kungl Filharmonikerna och Sveriges Radios symfoniorkester, har Daniel har framträtt som solist över hela Europa, och på senare tid debuterat med bl.a. Orchestre National de Lyon under Leonard Slatkin, Royal Liverpool Philharmonic under Vasily Petrenko och Orchestre National du Capitole de Toulouse under Lorenzo Viotti.

Han har också en nära relation till dirigenten Valery Gergiev som tagit Daniel under sina vingars beskydd. De framträdde bl.a. tillsammans med Mariinskijteaterns orkester vid nyårskonserten 2015 i Moskva och vid Daniels Japan-debut med Bruchs första violinkonsert var Gergiev dirigent.

Daniel Lozakovitj har redan samlat på sig en imponerande mängd priser och utmärkelser, t.ex. 1:a pris i Vladimir Spivakov International Violin Competition 2016, 2:a pris i Yehudi Menuhin International Competition for Young Violinists 2014 i Austin, USA, 2014, både 1:a pris och Grand Prix vid EMCY international Music Competition i Makedonien och dessutom pris för “Viennese Classics”, “String Soloists” och “Best Interpretation of Sarasate ‘Gypsy Airs’” vid 2014 års International Summer Academy i Wien.

I juni 2016 undertecknade Daniel ett prestigefullt långtidskontrakt med skivbolaget Deutsche Grammophon och blev därmed bolagets yngste artist. Två orkesterinspelningar och en soloskiva inleder samarbetet.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.