Stora Confidencen-stipendier till mezzo och tenor

En mezzosopran från Östersund och en tenor från Härnösand är de två som får Anders Walls Confidencen-stipendier. Hon heter Ylva Gruen (f. 1987), han heter William Davis Lind (f. 1993).

Stipendiesumman är generös – de får 100,000 kr vardera.

Ylva Gruen studerar sista året på masterprogrammet på Sibeliusakademien i Helsingfors. Dessförinnan har hon studerat sång i det treåriga kandidatprogrammet i Piteå (Luleå tekniska högskola) och två år på Operastudion i Stockholm.

I februari 2018 debuterade hon på den Finska Nationaloperan i Helsingfors som Kate Pinkerton i Madame Butterfly. Under våren och sommaren väntar provsjungningar, tävlingar och flera konserter, bland annat i Piteå och Östersund

 

William Davis Lind studerar tredje året på Operahögskolans kandidatprogram. Efter tre år på den sceniska sånglinjen på Kappelsbergs folkhögskola i Härnösand antogs han till Operahögskolan i Stockholm.

Till sommaren tar William sin kandidatexamen och därefter väntar den tuffa tillvaron som frilansande operasångare men lite lättare blir det tack vare att han är knuten till en agentur. I sommar kommer William att delta i den svenska delen av Jenny Lind-turnén och därefter väntar provsjungningar och sångtävlingar, bland annat den nya tävlingen Schymberg Awards i Sundsvall.

 

 

Bilden: Ylva Gruen som Meg Page i Sibeliusakademins uppsättning av Verdis Falstaff hösten 2017 (foto: Uupi Tirronen).
William Davis Lind i rollen som Peter i ”Den långa, långa resan” av Johan Ramström på Kungliga Operan (foto: Markus Gårder).

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.