Inte bara svensk-nederländske Klas Torstensson har födelsedag idag, den 16 januari. Så även Brian Ferneyhough (bilden ovan), 75 år idag. Numer boende i sin födelsestad Coventry, Storbritannien, efter ett ganska flitigt komponerande och mycket undervisande runt om i Europa. Sedan 2009 är han ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. På 1980-talet var han gästprofessor vid Kungl Musikhögskolan.

Svenska tonsättare som Karin Rehnqvist, Madeleine Isaksson, Anders Hillborg, Jan Sandström, Henrik Strindberg, Kjell Perder har studerat för Brian Ferneyhough. Liksom finländska Kaija Saariaho. Bland många, många andra.

 

Brian Ferneyhoughs kompositioner har kallats för det ultimata i komplexitet bland nutida verk. Maximal notering, svåra att framföra och fyllda med filosofiska problemställningar.

Ferneyhough studerade vid Birmingham School of Music och senare vid Royal Academy of Music i London för Lennox Berkeley, vid konservatoriet i Amsterdam och vid Musik-Akademie der Stadt Basel. Därefter var han lärare vid Freiberg Hochschule für Musik och vid Koninklijk Conservatorium i Haag. Och så professor vid University of California i San Diego.

 

A guide to Brian Ferneyhough’s music
(The Guardian)

 

Foto: Agathe Poupeney

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.