Det blev cellisten Amalie Stalheim som vann i Solistprisets final (Kungl. Musikaliska akademiens tävling). Hon blir 100,000 kr rikare och blir även Sveriges Radio P2:s Artist 2018–2019. Finalen med Göteborgs Symfoniker avgjordes inför publik i Göteborgs konserthus och direktsändes i P2 Sveriges Radio.

Juryns motivering:

”Med en självklar scenisk närvaro och en övertygande mogen musikalisk tolkning i samspel med dirigent och orkester är Amalie Stalheim – i mycket hård konkurrens – en värdig Solistpristagare.

Hennes tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck. Hon förmedlar en musikalitet som vi hoppas kommer att förgylla världens konserthus i många år framöver och inspirera nya generationer av unga musiker.”

Den norska cellisten Amalie Stalheim har etablerat sig i Sverige som en av de mest eftersökta cellisterna just nu. Hon har en rad solistengagemang med flera svenska orkestrar den kommande säsongen. 2016 blev hon nominerad till Statoils millionstipend. Amalie är utbildad vid Norges Musikhögskola och Kungliga Musikhögskolans utbildning vid Edsbergs slott.

I finalen tävlade Amalie mot Irina Serotyuk (accordeon) och Melissa Jacobson-Velandia (piano).

 

Om P2:s Artist
Sedan 2014 blir vinnaren av Solistpriset också P2:s Artist under följande två år. P2 spelar in och sänder konserter och gör minst en studioinspelning med P2:s Artist och tillsammans med P2:s beställningsverksgrupp får P2:s Artist beställa och uruppföra minst ett verk.

Utöver att vinnaren blir P2:s Artist i två år, ingår en lång rad prestigefulla uppdrag. En turné arrangerad av Musik i Syd och ett solistframträdande under kommande säsong med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Nytt för 2018 är att vinnaren även blir solist med Malmö Symfoniorkester och får en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker, Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik samt från 2018 Malmö Live och Norrbottensmusiken.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.