Lika sorgligt som historiskt unikt: två svenska ledamöter av Kungl Musikaliska akademien stängs ute från akademiens verksamhet. Detta beslutade akademiens styrelse vid dagens möte. Frågan om uteslutning kan tas först vid en s k akademisammankomst, då KMA-ledamöterna är samlade.

I ett pressmeddelande skriver styrelsen:

– Kungl. Musikaliska akademiens styrelse har med bestörtning tagit del av vittnesmål i olika medier om sexuella övergrepp och trakasserier i svenskt musikliv och där ledamöter i akademien anklagats för att ha varit delaktiga.

–Vid Kungl. Musikaliska akademiens styrelsemöte idag inleddes prövningen av frågan om ledamöters ställning efter anklagelser om sexuella trakasserier och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– Styrelsen har beslutat att två ledamöter tills vidare inte kommer att delta i akademiens arbete, vilket exempelvis innefattar jury- och nämnduppdrag. Akademiens stadgar, fastlagda av Sveriges regering, säger att uteslutning kan ske om en ledamot ”uppsåtligen och i väsentlig grad handlat emot akademiens intressen och/eller på annat sätt anses allvarligt ha skadat akademiens intressen”. Frågan om eventuell uteslutning kan endast avgöras av ledamöterna vid en akademisammankomst.

 

Styrelsen vill att akademien i sitt arbete ska motverka rådande tystnadskulturer, eventuella övergrepp och missförhållanden. Det kan inte accepteras eller tolereras att akademiens ledamöter, oavsett i vilket sammanhang och för vilken arbetsgivare, begår övergrepp av den art som beskrivits.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.