I Västernorrland jobbar man också för att musiken ska vara en kraft till social förändring. El Sistema-tänket finns även här. Och den professionella orkester som är medverkande är Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall.

 

Under höstlovet i månadsskiftet oktober/november anordnas ett musikläger kallat Sida vid Sida Västernorrland. Under två intensiva dagar samlas barn från Sundsvalls och Örnsköldsviks Kulturskolor för att träffa och musicera tillsammans med professionella musiker och förebilder i Nordiska Kammarorkestern. Allt avslutas med en offentlig konsert i Tonhallen, Sundsvall. Totalt blir det 140 musiker på konsertscenen.

– Eleverna får spela tillsammans i ett meningsfullt sammanhang. Barnen och deras familjer får vara en del av kulturlivet i sin stad, säger Ewa Filek-Kryger, projektledare för El Sistema Sundsvall.

 

Ron Davis Alvarez

Under musiklägerdagarna deltar även ”El Sistema-profilen” Ron Davis Alvarez, som bland annat startat en orkester för nyanlända – El Sistema Sweden Dream Orchestra – där nyanlända ungdomar från Rumänien, Albanien och Afghanistan spelar sida vid sida med föräldralösa barn från Grönland och elever från Angereds kulturskola.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.