Katelyn Emerson

Det blir fullt drag i en lång rad orglar när Göteborgs Orgelfestival öser på i tio dagar, 20-29 oktober 2017. Festivalen cirklar runt två temata: Kvinnliga organister och kvinnliga kompositörer samt Luther och Bach.

I år är det dessutom 150 år sedan Elfrida Andrée som 26-åring utsågs till Sveriges första kvinnliga organist – och blev domkyrkoorganist i Göteborg; en tjänst hon innehade till sin död, 1929.

En av de internationellt erkända kvinnliga organister som kommer till Göteborg i år är den unga amerikanska orgelvirtuosen Katelyn Emerson, en organist som tar hem pris efter pris och fullkomligt hänför sin publik.

 

Festivalen omfattar mer än 30 konserter med orgel, cembalo, clavichord, vokal- och instrumentalmusik, många föreläsningar, paneldiskussioner och workshops om Elfrida Andrée, kvinnliga organister och kompositörer, Bachs musik, Luther och Reformationens musik, Lutherpsalmer och jazz, Orglar och organister i Sverige med mera.

På elva olika ställen kommer orglar och tidstrogna instrument att ljuda:
• Domkyrkan
• Haga kyrka
• Vasakyrkan
• Backa kyrka
• Oscar Fredriks kyrka
• Konserthuset
• Stadsbiblioteket
• Vasakyrkan
• Älvsborgs kyrka
• Örgryte nya kyrka (med den fantastiska barockorgeln)
• Artisten

 

Elfrida Andrée som 50-åring, 1891

Öppningskonserten i weekendkonferensen Female Organists and Composers äger rum i Vasakyrkan fredagen den 27 oktober med fyra kvinnliga organister; Annette Richards (musik av Sofia Gubaidulina), Inger-Lise Ulsryd (musik av Signe Lindeman), Karin Nelson (musik av Elfrida Andrée) samt Gabriella Sjöström.

I en lunchkonsert lördagen den 28 oktober kommer Elfrida Andrées 150-årsjubileum som domkyrkoorganist i Göteborg att firas med orgel och brass. Karin Nelson vid orgeln.

Söndagen den 29 oktober kommer tre kvinnliga organister att ge en konsert med orgelmusik av kvinnliga kompositörer: Erica Johnson (med musik av Ethel Smyth och Elizabeth Sterling), Katelyn Emerson (med musik av Rachel Laurin) och Shinon Nakagawa (med orgelmusik av Keiko Fujie och Haruna Miyake).

Senare samma söndag blir det orgelmusik av kvinnliga tonsättare från Lettland: Indra Rise, Maija Einflede, Dzintra Kurme-Gedroica, framförda av Ligita Sneibe.

 

Läs det fullödiga programmet på orgelfestivalens webbplats

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.