Anna Maria Helsing

När Umeå Jazzfestival inleds den 26 oktober blir det med ett uruppförande av Lina Nyberg med band – tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester, dirigerad av Anna Maria Helsing.

Verket heter Terrestrial och är en avslutning av hennes albumtrilogi med temat jorden och elementen. De två tidigare hade titlarna Sirenades (2014) och Aerials (2016).

Terrestrial är ett beställningsverk för symfoniorkester, jazzband och sångsolist. Det innehåller den tresatsiga orkestersviten Terrestrial I, II, III som orkestrerade kompositioner med jazzband, liksom en tillbakablick på ett av hennes tidigare verk för stråkkvartett.

Det kommer också att framföras en tonsättning av den indiska författaren, samhällsdebattören och fredsaktivisten Arundhati Roy, Another world (om hoppet som aldrig lämnar människorna). Roy var den första indiska författaren som tilldelades Bookerpriset.

 

Liv och död

– Det är en utmaning att försöka ge sig på de stora frågorna men utifrån sitt lilla subjektiva perspektiv, säger Lina Nyberg, som berättar att Terrestrial har fokus på liv och död.

– Projektet/trilogin handlar om livet på jorden och jordens liv med oss människor. Till exempel har jag komponerat en låt där jag låter jordklotet sjunga för och läxa upp oss människor. Och en där jag försöker lösa gåtan med liv och död.

 

Lina Nyberg Band består av Lina Nyberg (röst, komposition), Cecilia Person (piano), Josef Kallerdahl (bas), David Stackenäs (gitarr), Peter Danemo (trummor).

 

Foto, Nyberg: Miki Anagrius. Foto, Helsing: Timo Heikkala.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.