Ett nytt, stort musikstipendium i Sverige har delats ut – på 500,000 kronor. Det är Sixten Gemzéus Stiftelse som via Gålöstiftelsen nu generöst kan premiera en ung, lovande musiker.

Första stipendiemottagaren heter Jakob Koranyi. Han är cellist, född 1983 i Stockholm, och sedan flera år tillbaka en uppskattad och flitigt engagerad musiker. Han turnérar som kammarmusiker (bl a med Yura Lee, violinist, Simon Crawford-Phillips, pianist, och Juho Pohjonen, pianist) samt framträder som solist världen över.

Jakob Koranyi började tidigt med sina cellostudier och har genom åren haft Torleif Thedéen, Ralf Kirshbaum och Frans Helmerson som lärare.

 

Enastående tonbildning

Juryns motivering för sitt val:
”Idag är han en av Europas mest intressanta unga solister och betraktas som en av världens främsta cellister. Han har vunnit flera stora tävlingar bl.a. Unga musiker 2002 och flera internationella priser. Han har en väl genomtänkt musikalisk gestaltning, teknisk behärskning och enastående tonbildning.

Av betydelse för Sixten Gemzéus stiftelses val har varit hans kreativa genre- och gränsöverskridande engagemang för att sammanföra olika konstarter, t.ex. dans och cello.”

 

Stiftelsen vill med detta stora musikstipendium bana väg för kunskapsöverföring samt återväxt av det svenska musiklivet i Sverige och utomlands.

 

Till webbplatsen om Jakob Koranyi


Om Sixten Gemzéus Stiftelse samt Gålöstiftelsen:

Den 18 mars 1956 förordnade kaptenen Sixten Gemzéus att hälften av hans kvarlåtenskap skulle tilldelas Gålöstiftelsen, så när som på ett mindre legat till tidningen Aftonbladet.
Sixten Gemzéus räknade med att Gålöstiftelsen därmed skulle erhålla knappt 400 000 kronor och avkastningen skulle uppgå till ca 15 000 kronor per år. Idag är kapitalet i Sixten Gemzéus stiftelse (anknuten till Gålöstiftelsen) ca 50 milj kr och avkastningen ligger på ca 1,5 milj kronor per år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.