Flickkören som blev en 60-årig blandad kör

Vokalgrupper blossar snabbt upp, men blir sällan gamla. Annorlunda är det med körer; de kan leva länge och omfatta många generationer av körmedlemmar. (Tänk bara på Allmänna Sången i Uppsala, grundad 1830).

Bror Samuelson i yngre år

Mariakören i Västerås bildades av Bror Samuelson 1957, först som en flickkör; namnet anknöt till Västerås domkyrka, som är en Mariakyrka. Parallellt hade Bror startat gosskörsverksamheten i domkyrkan och de båda körerna gav ofta gemensamma konserter.

Som initiativtagare till, och lärare i Västerås musikklasser, fick Bror Samuelson också en unik position att värva begåvade unga sångare till sina körer. Han startade även Västerås Kammarkör (i början en madrigalkör).

Bror Samuelson avled 2008, 89 år gammal.

 

Flickkören blir vuxen

Agneta Sköld

Så småningom blev Mariakören en blandad kör. Under de 60 åren har Mariakören letts av fyra dirigenter, varav två utvecklat kören under en lång rad år: Bror Samuelson (fram till 1991) samt hans efterträdare Agneta Sköld.

Under ett år var Martin Arpåker dirigent, som efter provanställning som biträdande domkyrkoorganist inte fick fast anställning av Svenska kyrkan.

Domkyrkoorganisten och körledaren Joakim Olsson Kruse

Sedan hösten 2016 leds Mariakören av domkyrkoorganisten Joakim Olsson Kruse, som även tagit sig an uppgiften att ta upp verksamheten med gosskör i Västerås domkyrka.

 

Jubelkonsert i domkyrkan

I oktober är det dags för 60-årsfirande. Det sker bl a med en jubileumskonsert i Västerås domkyrka den 14 oktober (med fri entré!).

Ann Hallenberg

Solist vid detta tillfälle är den tidigare Mariakoristen Ann Hallenberg, numer firad mezzo på många världsscener. En stor vokalvirtuos, som av flera anses överglänsa Cecilia Bartoli.

 

 

 

 

 

Foto, Mariakören: Susanne Jernstedt

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.