Att det varit svårt för kultur-frågor, -personer och -politiker att göra sig hörda, synliga och diskuterade under politikerveckan i Almedalen, Visby, är allom välbekant. Det var länge sedan de kulturpolitiska frågorna var ett seriöst nationellt intresse.

Nya tag räknar nu arrangörerna av ett nytt årligt konvent att det ska bli genom att kalla till ett kulturpolitiskt konvent, som ska vara ”en tribun för konst och kultur i hela Sverige”.

Folk och Kultur kallas konventet (som med namn och formgivning ger vibbar tillbaka till 1968, eller möjligen proggrörelsens 1970-tal).

 

Det första konventet (man räknar med att det ska bli årligen återkommande) sker den 7 – 10 februari 2018 i Eskilstuna. Man håller till på de gamla Faktoriholmarna mitt i sta’n; det som efter snofsig renovering av de gamla industribyggnaderna kallas för Munktellstaden.

Arrangörer och initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd i samarbete med Eskilstuna kommun och Landstinget Sörmland.

 

Vackra ord

Ambitionerna med konventet Folk och Kultur är höga.
Man vill ”främja ett tillgängligt och vitalt kulturliv i hela landet, sprida kunskap om kulturens betydelse både i sig och för andra sektorer samt synliggöra den regionala nivån och vara en mötesplats för det breda kultursamtalet inom alla politikerområden”.

 

Det kommer att bli samtal, debatter och seminarier. Men även ett brett program föreställningar med professionella utövare. Vad detta kan innehålla kommer att synas från och med den 16 oktober då programmet presenteras.

Kolla programmet på den här länken

 

Folk och Kultur, 2018

Styrgrupp:
Nina Björby (s), ordförande Regional Musik i Sverige
Yvonne Hagberg (s) ordförande Länsmuseernas samarbetsråd
Åsa Kratz (s), ordförande Länsteatrarna Sverige

Projektledare:
Linde Sjöstedt, VD, Länsteatrarna Sverige

Programläggare:
Anna Cokorilo

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.