I år  är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser, enligt legenden  på kyrkporten i Wittenberg år 1517. Det startade en av historiens kanske största omvälvningar. Reformationen i Sverige tog sin början i Västerås då Sveriges riksdag samlades 1527. Västerås uppmärksammar detta genom bland annat utställningen Reformation pågår som öppnas den 18 februari.

Ensemble Mare Balticum (som hör till Musik i Syd) framför konserten Den Wittenbergska näktergalen i anslutning till denna utställning.

 

Martin Luther var en bildad man och en god sångare och lutspelare. Han översatte och förnyade äldre latinska kyrkosånger och populära melodier kunde få nya texter för att passa in i den nya tiden. Han var en levnadsglad upprorsman, med en stor kärlek till musiken och hans inflytande på den protestantiska kyrkosången kan inte överskattas.

 

I Ensemble Mare Balticums konsertprogram blir både det både sakral och profan musik från främst 1500-talet, en tid som sjuder av moderna tankar och idéer. Musik av Baltazar Resinarius, Josquin Desprez, Ludwig Senfl och Mogens Pedersøn.

Ensemblen använder instrument som är typiska för tiden: dulcian och basun, pommer och blockflöjt, violin, renässansluta, och inte minst vox humana – den mänskliga rösten.

Ensemble Mare Balticum består av musikerna
Ute Goedecke, sång, blockflöjt, skalmeja
Stefan Wikström, basun
Dario Cosciale, viola da gamba
Fredrik Persson, dulcian, skalmeja
Per Mattsson, viola da braccio
Tommy Johansson, luta

Plats: Västerås domkyrka
Tid: 19 februari 2017 kl 18.00

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.