När de ordinarie orkestrarna tar sportlov flyttar de unga musikerna in för repetitioner och konserter. Detta händer bland annat i Göteborgs konserthus, i Malmö Live Konserthus, i Crusellhallen i Linköping och i De Geerhallen i Norrköping.

För många av ungdomarna är detta den första erfarenheten av att spela i symfoniorkester. Många väljer sedan att återkomma år efter år, eller att fortsätta sin musikaliska bana i andra orkestrar.

 

Göteborg

Sportlovsorkestern (bilden ovan) bildas vecka 7 varje år i Göteborgs Konserthus och består av ungdomar i åldrarna 14-19 år. Finalen på veckan är en helt egen konsert i Stora salen. Under repetitionerna coachas de unga musikerna av musiker ur Göteborgs Symfoniker och dirigenten Thord Svedlund.

Sportlovsorkestern är mycket uppskattad bland barn och ungdomar. Även om siktet är inställt på högsta möjliga musikaliska nivå är det främsta syftet att låta de unga musikanterna träffa likasinnade. Under avslappnade former skapar man symfonisk musik tillsammans.

Repertoaren i år är Edvard Grieg: ur Peer Gynt, Georges Bizet: Carmen-svit nr 1, Johann Strauss: Radetzkymarsch, Richard Wagner: Förspel till Mästersångarna i Nürnberg.

Sportlovsorkestern har spelat varje år sedan 1998 och har genom åren uppfört ett stort antal verk.

 

Malmö

Sjuttio unga musiker från hela Skåne ges möjlighet att musicera tillsammans i ett pilotprojekt som Malmö Live Konserthus arrangerar i samarbete med Malmö Kulturskola. Deltagarna är från 15 av Skånes 33 kommuner.

Ungdomarna är i åldern 13-19 år och kommer från kulturskolor och estetiska program i Skåne. De träffas på Malmö Live första gången måndag den 20 februari och får under sportlovsveckan prova på livet som musiker. Projektet avslutas med en konsert i konsertsalen den 23 februari.

Man framför musikaliska pärlor som Morgonstämning ur Peer Gynt av Edvard Grieg, Also sprach Zarathustra av Richard Strauss och musik ur Star Wars-filmerna av John Williams. Dirigent för pilotprojektet är arrangören och kompositören Jonas Nydesjö. Stämrepetitionerna leds av pedagoger från Malmö Kulturskola.

 

Linköping/Norrköping

På sportlovet i vecka 8 samlas musicerande ungdomar från hela Östergötlands län och bildar Sportlovsorkestern i De Geerhallen, Norrköping.

Musiker från Norrköpings Symfoniorkester coachar ungdomarna – det blir hårt repetitionsarbete och konserter den 21/2 i Linköping och 22/2 i Norrköping. Dirigent är Emil Eliasson.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.