Hur många tonsättare från Ukraina känner du till?

Nej, den delen av världen har aldrig inkluderats i ”den västerländska konstmusiken”, trots att ukrainska tonsättare genom flera hundra år komponerat musik som lika väl kunde ha kommit från Österrike, Ungern, Tyskland, Tjeckien etc.

Den internationellt verksamma pianisten Natalya Pasichnyk (bosatt i Sverige) vill vidga våra horisonter genom en nyutkommen skiva – Consolation – Forgotten Treasures of the Ukrainian Soul (BIS).

Hon gör det tillsammans med ett antal medmusikanter som Christian Svarfvar, violin, Jakob Koranyi, cello, Emil Jonason, klarinett, liksom sångarna Luthando Qave, baryton, och Olga Pasichnyk, sopran.

På den 76 min långa cd-skivan med 21 spår spelas musik av
Vasyl Barvisky (1888–1963), Arkady Filippenko (1912–1963), Mykola Kolessa (1903–2006), Viktor Stepanovych Rosenko (1896–1938), Boris Mikolayovich Lyatoshynsky (1895–1968), Mykola Lysenko (1842–1912), Yulia Mejtus (1903–1997), Levko Revutsky (1889–1977), Valentin Silvestrov (1937), Myroslav Skoryk (1938–2020), Kyrylo Stetsenko (1882–1922).

Väldigt mycket av hörvärd musik blir det! Natalya Pasichnyk gör ett storverk som pianist och uttolkare av sina landsmän genom att öppna denna skattkista.

Och vi får anledning att reflektera över hur mycket god musik det finns – och hur snävt musikhistorien har skrivits.

Lyssningsexempel på BIS webbplats

I samband med inspelningen gjordes en film av frilansjournalisten Sofia Nyblom. Den drygt timslånga filmen, inspelad i Stockholm, Kiev och Lviv, presenterar några av 1800- och 1900-talets främsta ukrainska tonsättare varvat med bilder från dagens Ukraina och Natalyas egna tankar. I filmen berättar också de svenska musikerna om sina intryck av mötet med den ukrainska musiken.

Film- och cd-projektet har erhållit ekonomiskt stöd av Anders Walls stiftelse. Natalya Pasichnyk tilldelades Anders Walls Giresta-stipendium 2000 och även Jakob Koranyi, Emil Jonason och Luthando Qave ingår i nätverket Wallumni, bestående av Anders Wall-stipendiater.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.