Lördagen den 15 oktober var det operapremiär/uruppförande av Stilla min eld, en opera om Tetra Pak-arvingen Hans-Kristian Rausing och hans hustru Eva.

Musiken är skriven av Nicolai Dunger och Fredrik Högberg. librettot av Kerstin Gezelius och Alexander Onofri.

Det är Piteå Kammaropera som gör uppsättningen i regi av Kristofer Steen. Huvudrollerna sjungs av Annie Fredriksson och Linus Börjesson. Musiken framförs av Norrbotten NEO under ledning av Anna-Maria Helsing.

 

Operan Stilla min eld är en historia inspirerad av de verkliga händelserna kring Eva Rausings död och hennes äktenskap med Hans K Rausing. Den verkliga händelsen inträffade 2012, när Hans-Kristian Rausing i två månader hemlighöll att hans hustru Eva har avlidit och behöll henne i parets bostad i London.

Rausing är familjen som blir mycket framgångsrik med sin framgångsrika mjölkförpackning Tetra Pak, men unge Hans-Kristian väljer ett liv som filantrop i London, och lever på sin förmögenhet. Han får drogproblem och på en avvänjningsklinik träffar han amerikanskan Eva. De förälskar sig i varandra, och gifter sig, men kämpar båda med drogmissbruk.

Efter premiären i Piteå fortsätter det med föreställningar i Luleå (18/10), Skellefteå (20/10), Umeå (22/10), Östersund (25/10), Sundsvall (27/10), Örnsköldsvik (29/10).

 

Sveriges Radio P2 sänder Stilla min eld den 22 oktober kl 19.00 (en upptagning från premiären i Piteå).

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.