Nu är han nog där – i himlens höjd tillsammans med de andra av musikens mästare. Georg Riedel, den gode, alltid vänlige, lyssnande, tänkande och oförtrutet kreative jazzmusikern, kompositören och arrangören. De tusentals musikstyckenas upphovsman.

Älskad för sina barnsånger som blivit folkkära klassiker, men lika mycket beundrad för sin breda musikergärning som omfattade allt från jazzkompositioner för mindre, liksom större, ensembler till filmmusik, körstycken och operaföreställningar.

Georg Riedel blev 90 år (född den 8 januari 1934 i Karlovy Vary, Tjeckien, död den 25 februari 2024 i Stockholm).

AV HIMLENS HÖJD för kör och jazzensemble

Flöjten (Claes Rosendahls) rör sig över körstämmornas harmonik så som ljusknippen från solen innan den går upp och kan spegla sig över vattnet i gryningen. Basarna stiger som djupets strömmar och ger vattenspegeln rörelse åt ljuset att spela i. Luthers koral kommer. Och så händer det: instrumentalensemblen vräker sig fram och altsaxofonen (Arne Domnérus) väcker den nya dagen.

Slutackorden är som en tacksamhetens harmoniska utandning för Georg Riedels musikantliv; det kommer samfällt från tusentals medmusikanter, sångare och korister.

Text och melodi förmodas vara av Martin Luther. Arrangemang av Johann Sebastian Bach och Georg Riedel.

För 50 år sedan (våren 1974) gjorde Georg detta arrangemang för Leif Strands Kammarkör och jazzensemble, med den tidens eminenser som Arne Domnérus, altsaxofon, Claes Rosendahl, flöjt och tenorsaxofon, Rune Gustafsson, gitarr, Bengt Hallberg, piano, Egil Johansen, trummor. Den som driver på vid kontrabasen är – Georg Riedel.

Inspelningen finns med på skivan Allt under himmelens fäste (Proprius, 1974). Stycket har även framförts i ett antal tv- och radiosända konserter.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.