Framför Jönköpings Sinfonietta får de kvinnliga dirigenterna en tydlig plats under säsongen 2023–2024. Men så heter också sinfoniettans konstnärliga ledare Malin Strindlund, välbekant dirigent efter sina många år vid Folkoperan i Stockholm.

I augusti 2023 dirigeras sinfoniettan av Daniela Musca (Italien), i oktober av Cathrine Winnes (Norge), i november av Ewa Strusińska (Polen) och Anna Skryleva (Ryssland), i januari och april 2024 av Malin Broman (Sverige), i februari återkommer Ewa Strusińska och i maj ställer sig Anna-Maria Helsing (Finland) på pulten.

De manliga dirigenter som syns under säsongen är Peter Robinson (Storbritannien), Johannes Gustavsson (Sverige) och Davide Levi (Italien).

En god portion Valfridsson

Säsongens repertoar är kanske inte så originell, men här finns några verk av jönköpingssonen Jonas Valfridsson: sinfoniettan spelar delar av hans beställningsverk Árit med slutligt framförande av samtliga fyra satser i maj. Ensemblen framför även tre andra verk av Valfridsson (han är säsongens Composer in Residence): A Fragmented Memory; My Overgrown Little Tree House, The Only Thing That You Keep Changing is Your Name och A Spark in the Deep Dark vid konserter under säsongen.

Kraftigt manligt övertag

Kvinnlig konstnärlig ledare och en rad kvinnliga dirigenter behöver dock inte betyda att en stor del musik av kvinnliga tonsättare spelas. I Jönköping är det de manliga kompositörerna som dominerar säsongen. Inte mindre än 93 % av den framförda musiken är skapad av män. Från gårdagens Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Pjotr Tjajkovskij etc, fram till dagens Jonas Valfridsson.

Som ensamma maskrosor i asfalten tränger sig verk fram som Globe Skimmer Surfing the Somali Jet av svenska Tebogo Monnakgotla, liksom Restless Oceans av brittiska Anna Clyne. De får representera de knappa 7 % musik som är skrivna av de kvinnliga tonsättare som framförs under säsongen.


Uppgifter om framförd repertoar är hämtade från orkestrarnas säsongsprogram 2023-24, så som de ursprungligen publicerades på webben eller som pdf. Durata (speltid) enl resp orkesters angivelse, eller som en genomsnittlig beräkning från liknande framföranden. För durata av uruppföranden kontaktas oftast tonsättaren direkt.
Som ’samtida musik’ räknas verk komponerade 1950–2023.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.