Länge har Vadstena ansetts som Östergötlands kulturhuvudstad. Plötsligt gäller nu andra förutsättningar, signerade kommunens förtroendevalda så sent som förra veckan.

Det blev en dramatisk besparing när Vadstenas kultur- och utbildningsnämnd beslutade om anslagen till Vadstena-Akademien och Shakespearefabriken.

Nils Spngenberg, vd vid Vadstena-Akademien

I siffror betyder besparingen att Vadstena-Akademien tilldelas ett anslag på 20 % av tidigare års anslag. Shakespearefabriken får behålla 57 % av tidigare anslag.

– Det här är en så drastisk minskning med så extremt kort varsel, att det verkligen gör det besvärligt för oss som scenkonstproducenter, säger vd Nils Spangenberg på Vadstena-Akademien och Pontus Plænge, konstnärlig ledare på Shakespearefabriken.

Båda verksamheterna har under hösten gjort förberedelser för 2024 sommars produktioner. Avtal finns redan med många medverkande och auditions pågår för fullt.

2024 och 2025 behöver bantas

– Det här påverkar definitivt sommarens verksamhet, och det kommer även att påverka 2025 års verksamhet, säger Nils Spangenberg. Vi kommer att behöva banta rejält i de påbörjade projekten för sommaren 2024 då vi fyller 60 år. Bland annat måste vi ta bort de planerade gratiskonserterna som vi planerat för våren 2024. Även andra jubileumsaktiviteter under sommaren måste strykas – populära arrangemang som brukar dra en storpublik. 

Vadstena kommun riskerar med detta agerande att urholka sin status som länets ”kulturhuvudstad” när besparingarna drabbar kulturproduktioner som normalt lockar tusental besökare varje år.

Minns också Vadstena sång- och pianoakademi

I mitten av april 2023 meddelade lika plötsligt huvudmannen Folkuniversitetet region Öst för Vadstena Sång och Pianoakademi (en två-årig konst- och kulturutbildning) att man måste trycka på pausknappen. Orsak: den vanliga, dvs brist på pengar. iMusiken skrev om detta här

Ingen vanlig paus: i december 2023 påbörjades utflyttningen av inventarier och instrument.

Det är inte längre så idylliskt i Vadstena …
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.