Imogen Holst, foto från 1920-talet.

Det ska vara en liten orkester till, för att så engagerat satsa på en något mer udda tonsättare. Växjö-ensemblen Musica Vitae lägger många programnummer och uppföranden åt den brittiska tonsättaren (med svenskt påbrå) Imogen Holst, född 1907, död 1984. Förutom tonsättare var hon även dirigent, musikforskare, pedagog och festivalansvarig – Aldeburgh-festivalen tillsammans med Benjamin Britten. Jo, hon är dotter till tonsättaren Gustav Holst.

Imogen Holst-satsningen framkommer nu när orkestern presenterar sitt vårprogram 2023. I mars spelar de i tre konserter med rubriken Imogen Holsts hemliga liv under ledning av Malin Broman enbart Imogen Holst-musik: Phantasy Quartet, Svit för stråkorkester, Stråkkvintett, The Fall of the Leaf för solocello, String Trio och Sonat för violin och cello. Cellosolist är Daniel Tengberg.

På topp

I april gör ensemblen ett uruppförande med schweisiska tonsättaren Ursina Brauns stycke Musik för soloviolin och stråkorkester. Fler kvinnor som spelas är amerikanska tonsättaren Errollyn Wallen, franska Lili Boulanger och polska Grażyna Bacewicz. Sammantaget betyder detta att Musica Vitae i sin repertoar under säsongen har en andel kvinnliga tonsättare på 26,4 %; dvs på toppnivå bland de svenska, skattefinansierade orkestrarna.

Originella repertoarval

Fler originella repertoarval under säsongen är Stråkoktett av Johan Svendsen, Liten musik för stråkorkester av Michael Tippet, Fem etyder för stråkorkester av Frank Martin, Concerto Grosso nr 1 av Ernest Bloch, Concertino för cembalo och stråkar av Walter Leigh och Poème för violin, stråkorkester av Ernest Chausson och Lonely Angel för soloviolin och stråkar av Pēteris Vasks.

Ingen annanstans i landet spelas dessa verk under säsongen 2023–24. Det dröjer till i slutet av april innan Musica Vitae framför något verk av Ludwig van Beethoven


Uppgifter om framförd repertoar är hämtade från orkestrarnas säsongsprogram 2023-24, så som de ursprungligen publicerades på webben eller som pdf. Durata (speltid) enl resp orkesters angivelse, eller som en genomsnittlig beräkning från liknande framföranden. För durata av uruppföranden kontaktas oftast tonsättaren direkt.
Som ’samtida musik’ räknas verk komponerade 1950–2023.


Bilden överst: Lina Alriksson, foto


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.