Nej, det blev inte en svensk dirigent den här gången, heller. Men väl en ung dirigent från Polen – Martyna Szymczak (f. 1993).

Hon blir GöteborgsOperans nya assisterande dirigent med ett kontrakt som löper från hösten 2024 till och med våren 2026. 

Nuvarande assisterande dirigent, Aivis Greters, Lettland, blir istället efter två år som assisterande dirigent GöteborgsOperans förste gästdirigent från och med hösten 2024.

Bland 273 sökande till jobbet som assisterande dirigent kallades åtta till audition på GöteborgsOperan. Martyna kommer att dirigera ett flertal opera- och musikalföreställningar samt konserter.

Martyna Szymczak tog sin masterexamen i opera- och symfonisk dirigering vid Chopin University of Music i Warsawa 2018 och har under fem år arbetat som assisterande dirigent vid polska nationaloperan. 

2022 vann hon orkesterns specialpris vid Witold Lutosławski-tävlingen för unga dirigenter och 2021 nominerades hon till en Fryderyk, Polens finaste fonogrampris, för albumet De Invitatione Mortis med musik av Andrzej Karałow.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.