Det tonsättarpris som anses som det mest förnämliga i Sverige sedan 1958 är Kungl. Musikaliska Akademiens Christ Johnson-pris. Det finns ett stort och det finns ett litet.

2023 ges det Stora Christ Johnson-priset på 200,000 kr till Marie Samuelsson (t v i bild) och Lilla Christ Johnson-priset på 80,000 kr till Rosali Grankull. Två kvinnliga komponister, precis som det var 2022.

Motiveringarna

Marie Samuelsson får priset för sitt verk Brandnäva, dubbelkonsert för gitarr, violin och orkester med motiveringen:
”Marie Samuelsson är sedan länge en central röst bland svenska tonsättare. I konserten Brandnäva för gitarr, violin och orkester interagerar den originella solistkombinationen på ett både raffinerat och lekfullt sätt med orkestern. Här gestaltas genom ett koncentrerat material, utformat med stor detaljskärpa, en angelägen tematik kring natur och kretslopp och Samuelsson skapar i sitt verk ett eget unikt musikaliskt ekosystem.”

Rosali Grankull får priset för sitt verk Identitetshandlingar i C-dur med motiveringen:
”Rosali Grankull är en ny spännande röst i musiklivet. Identitetshandlingar i C-dur är ett modigt och skickligt genomfört orkesterverk som går från ytterlighet till en annan, från brus och luftiga klangskikt till fullt utblommande C-dur. Verket är klangrikt utforskande och har en personlig och levande ljudtextur som väcker intresse.”

Foto Marie Samuelsson: Mats Bäcker. Foto Rosali Grankull: Fredrik Bilén

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.