Det blir en helkväll då musikprofilen och körnestorn Jan-Åke Hillerud ska uppmärksammas på Eric Ericsondagen. Den 8 november fyllde han 85, den 12 november blir det kör- och musikantiska upptåg i Eric Ericsonhallen, Skeppsholmen, i Stockholm.

Jan-Åke Hilleruds betydelse för svenskt kör- och musikliv genom åren kan knappast överskattas. Hans konstnärskap i hela sin bredd; som kompositör, dirigent, pianist, musikpedagog och en lysande sångare har betytt väldigt mycket för så många unga musiker.

Jan-Åke Hillerud 1976.

Jan-Åke var en stark kraft och drivande musiklärare vid Adolf Fredriks Musikklasser, där han också bildade Adolf Fredriks Gosskör (1965). Tidigare har han varit verksam i Uppsala, där han bl a ledde Uppsala domkyrkas gosskör (1968–1976). Det musikaliska ledarskap han stod för i rollen som kormästare för Kungliga Operans kör bidrog starkt till att göra Kungliga Operans kör till en av de bästa operakörerna i Europa.

Mycket för AF
Jan-Åke Hillerud och Bosse Johansson värmer upp inför en Luciakonsert i Berwaldhallen 1981.

Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Mellan 1964 och 1985 var han musiklärare i Adolf Fredriks Musikklasser. Under den tiden skapade han ett stort antal kompositioner och körarrangemang. Bland annat komponerade han två helaftonsoperor, som inbegrep hela skolan, med solister, körer och orkester: Banditen Murietas Bravader och död (1974) och Lycko-Pers resa (1980). Till återinvigningen av Uppsala Domkyrka 1976 komponerade Hillerud En svensk spelmansmässa för gosskör och instrumentalensemble; inspelad på Deutsche Grammophon med Adolf Fredriks Gosskör.

Det börjar med workshop


Redan kl 17 blir det workshop. Jan-Åke Hillerud har skrivit tillgängliga arrangemang av känd körmusik från operavärlden. John-Erik Eleby leder en timme där deltagarna får en uppvärmning, repetition av Gästernas intåg ur Tannhäuser samt slutkoralen ur En svensk Spelmansmässa. Barbro Hillerud coachar det sceniska och inspirerar till mod och glädje. Roland Pöntinen ger stöd vid flygeln.

Konserten kl 19

Det blir framföranden av verk som visar de olika sidorna av Jan-Åke Hilleruds enorma produktion som kompositör och arrangör. Generationer av sångare och musiker har mötts i Jan-Åkes arrangemang och klanger och så lär det fortsätta!

Medverkande

Meta Hillerud Powell, sopran bosatt i London sedan många år, gör ett speciellt framträdande då hon sjunger fem av de sju sångerna tillägnade henne i Jan-Åkes sångcykel Seven songs of innocence med ackompanjemang av Roland Pöntinen, som också bjuder på solopiano under kvällen.

En ensemble speciellt sammansatt för kvällen spelar under ledning av David Lundblad:

Patrik Svedrup, violin, Anna Mossop, violin, Boel Hillerud, viola, Christina Wirdegren, cello, Ingalill Hillerud, kontrabas, Jan Bengtson, flöjt, Mats Wallin, klarinett, Staffan Lundén-Welden, horn, Carl-Johan Nordin, fagott.

John-Erik Elebys Kammarkör medverkar under John-Eriks ledning.


Eric Ericsondagen arrangeras av Eric Ericson International Choral Centre, i samarbete med Sveriges Körförbund, Region Stockholm, Kulturrådet och Stockholms Stad.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.