Det har blivit en oktobertradition i Skåne med körfestivalen i Lund. I år ljuder körmusiken från den 16 till och med den 22 oktober, med närmare 20 programpunkter, de flesta med fri entré.

Dessa festivaldagar med körinslag har hållit på sedan 2004. I år märks några speciella höjdpunkter:
Radiokören (som redan inlett sin 100-årsjubileumsturné; jubileet är 2025) ger en konsert i Lund den 20 oktober under ledning av chefsdirigenten Kaspars Putniņš.

Förutom denna konsert i Allhelgonakyrkan, med medverkan av såväl Musikhögskolans kammarkör som Lunds Vokalensemble, ges en workshop med dirigent- och kompositionselever från Musikhögskolan i Malmö och Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Konserten spelas in för Sveriges Radio.

– Den 22 oktober ges en konsert med Ecstatic Ensemble med Malena Ernman i spetsen med ensemblens musikkoncept Vocal History Tour. Röster på topp: Jeanette Köhn och Sofia Niklasson (sopraner), Malena Ernman (alt), Leif Aruhn-Solén (tenor), Hans-Peter Nee (baryton), och Gustav Nordlander (bas).

Körbesök från Ukraina + uruppförande för domkyrkans 900 år

– Från Lviv i Ukraina kommer kören Homin, som har fått ett särskilt utresetillstånd utfärdat av Ukrainas försvarsminister för att gästa festivalen. Sedan krigsutbrottet (februari 2022) har kören intensifierat sitt arbete med att sprida ukrainsk körrepertoar i världen och på hemmaplan. Den 21 oktober hörs de i Lunds domkyrka. Dirigent är Vadym Jatsenko.

– Som storslagen öppning av festivalen framfördes den 16 oktober Vid porten – ett nyskrivet oratorium av Stefan Klaverdal till Lunds domkyrka 900 år. Samtliga Lunds domkyrkas körer tillsammans med solisterna Stefan Ekblad och Susannah Carlsson medverkade under ledning av domkyrkans körledare Robert Bennesh. Dessutom medverkade även ett antal kyrkklockor i Lunds domkyrka.

Festivalprogrammet finns här ›  


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.