Titeln ’förste gästdirigent’ är vanlig i orkestrar och ensembler runt om i världen, men är helt ny för Radiokören och har bara haft en tidigare innehavare för Sveriges Radios Symfoniorkester (Klaus Mäkelä, nu chefsdirigent för Oslo-Filharmonien).

Första gästdirigent för Radiokören blir Krista Audere, född i Lettland 1989. Hon vann 2021 års Eric Ericson Award och har sedan dess arbetat med framstående körer i Europa, som Nederländska kammarkören, BBC Singers och Radiokören. Med den här utnämningen blir hon den första dirigent i Radiokörens historia som innehar den titeln gästdirigent.

Förste gästdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester blir Maxim Emelyanychev, född i Ryssland 1988. Han är pianist och har dirigerat från unga år. Sedan år 2019 är han chefsdirigent för Scottish Chamber Orchestra och sedan 2016 för barockorkestern Il Pomo d’Oro. Han är regelbunden gästdirigent hos bland andra Berlinerfilharmonikerna och Concertgebouworkestern i Amsterdam.

Kontraktet för Daniel Harding som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester sträcker sig till 2025 och Kaspars Putniņš för Radiokören till minst 2026.

Både Krista Audere och Maxim Emelyanychev tillträder sina nya poster under 2025, dvs samma år som både Sveriges Radio och Radiokören fira 100 år.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.