Helsingborgs Symfoniorkester har saknat chefsdirigent sedan Stefan Solyom slutade, och det var för mer än tre år sedan.

Nu har konserthusledning och orkestermedlemmar beslutat sig för att utnämna den franske dirigenten Maxime Pascal till sin chefsdirigent från och med i augusti 2024.

Pascal har dirigerat orkestern vid fem konsertproduktioner de senaste två säsongerna.

Pascals första framträdande som chefsdirigent för Helsingborgs Symfoniorkester sker i samband med säsongsöppningen i september 2024 och kommer att omfatta sex produktioner i olika format per år. Orkestern ser även ambitioner om inspelningar och turnéer som en central del av samarbetet med sin nye chefsdirtigent. 

Noggrann och generös

– Maxime Pascal behärskar både det spektakulärt exklusiva och det lekfullt informella, vilket vi behöver här i Helsingborg. Vi är mycket glada och stolta över denna möjlighet. Efter en lång och grundlig process har vi hittat en konstnär med hög integritet som verkligen tar orkesterns ambitioner på allvar. Han har visat sig besitta den ovanliga kombinationen av noggrannhet och generositet gentemot musikerna, vilket skapar en fantastisk arbetsmiljö, säger Katrine Ganer Skaug, konserthuschef i Helsingborg.

Även orkestermusikerna är mycket positiva till utnämningen. Ur motiveringen i samband med beslutet omtalas han med följande ord från musikerna sida.
– Pascal arbetar detaljerat och har en meningsfull förståelse för musikens tolkningsmöjligheter. Han skapar liv, rik klang och sammanhang över ett brett spektrum av repertoar som speglar HSO:s kärna.

Maxime Pascal (f. 1985) i Nantes och bosatt i Paris, dirigerar ett antal europeiska orkestrar och är konstnärlig ledare för Le Balcon i Paris, en ensemble han grundade 2008 med målet att erbjuda publikupplevelser där ljud och visuella element kompletterar musiken. Pascal arbetar med en omfattande bredd av repertoar och är mycket intresserad av modern musik. I somras gjorde han sin debut vid Festival d’Aix-en-Provence och på den prestigefyllda Salzburg-festivalen i Österrike.


Maxime Pascal hör till dirigentkategorin hos den brittiska artistagenturen Harrison Parrott. Liksom några andra Sverigebekanta dirigenter/musiker: Martin Fröst, Daniel Blendulf Sakari Oramo, Klaus Mäkelä, Santtu-Matias Rouvali, Dalia Stasevska, Tabita Berglund etc.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.