Oslo-Filharmonien, som grundades redan 1919, och som sedan 2020 har Klaus Mäkelä som chefsdirigent, har utsett Knut Skansen som ny vd efter avgående Ingrid Røynesdal (som blivit chef för Nationalmuseet).

Knut Skansen har de senaste 14 åren arbetat med utvecklingen av Deichmanska biblioteket i Oslo – Norges största kulturinstitution – och där han de senaste fem åren varit chef.

– Knut Skansen är en strategisk, klok och empatisk ledare som tänker visionärt om de institutioner han leder. Det han åstadkommit med Deichman, Norges största kulturinstitution, visar på hans förmåga att genomföra betydande förändringar och skapa något nytt. Hans erfarenhet av att göra de fysiska och organisatoriska ramarna för ett nytt kulturhus blir i slutändan avgörande för att lyckas med ett nytt konserthus, säger Oslo-Filharmoniens ordförande Kristin Skogen Lund.

Skansen börjar som vd för Oslo Filharmonikerna den 1 januari 2024.

Nytt konserthus?

Drömmen var under många år att ett nytt konserthus i Oslo skulle kunna stå klart till 100-årsjubileet, dvs 2019. Det nuvarande konserthuset med sin erkänt dåliga akustik hade på så sätt tjänat ut sedan länge. Filharmonien behövde bättre spellokal.

Som vanligt vid stora byggprojekt drar det ut på tiden, och fortfarande är långt ifrån alla detaljer klara för ett nytt konsert- och musikhus. Det är planerat till en attraktiv tomt i området Filipstad, som också skulle bli en hotell- och konferensanläggning.

Planeringen för det nya konserthuset sattes igång redan när Ingrid Røynesdal börjde som chef 2012. Nu blir det Knut Skansen som får jobba vidare med detta jätteuppdrag.


Foto: Jørn Johansen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.