Det är orgelfest i Göteborg under tolv dagar, 11–22 oktober. Göteborgs internationella orgelfestival är igång, nu för 20:e året. Stadens, traktens och regionens unika orgelpark utnyttjas rejält med 55 konserter och öppna orgelevenemang.

Detta ska vara norra Europas största orgelfestival. Bland alla medverkande organister/musiker/sångare märks också orkestrar som Göteborgs Symfoniker, Europeiska Hansaensemblen, Concerto Copenhagen, Göteborg Baroque, Gageego! med flera.

Festivaltemat 2023 är EKON i musik, kultur, historia och samtid

Hans Davidsson

Programmet är brett och innehåller bland annat många lunchkonserter med fritt inträde och Lilla orgelfestivalen med nationellt läger på Tjörn, orgelbygge i stadsbiblioteket, nya orgelberättelser med dans och sagor, vill man bjuda in till orgelns olika världar.

Många av konserterna kommer också att livestreamas.

Bland konsertinslagen

Här är några tonsättare som ägnas lite mer uppmärksamhet:
William Byrd (5 konserter), Kaija Saariaho in memoriam  (Göteborgs Symfoniker, Olivier Latry, Gageego! och Jan Lehtola), Max Reger (4 konserter med orgel och kammarmusik), Jacques Lemmens (eftermiddagsseminarium och konsert), Elfrida Andrée (symposium, ny utgåva av orgelmusiken, 4 konserter).

Morgonseminarier

Mellan den 16 och 20 oktober blir det även sex olika morgonseminarier (9.00–11.30) i olika kyrkor och med olika internationella organister.

Ämnena varierar: PARTIMENTO AND IMPROVISATION med Edoardo Bellotti, ANDRÉE, PRICE AND SANDRESKY med Kimberly Marshall, NORTH GERMAN BAROQUE med William Porter, MAX REGER med Ludger Lohmann, OUTSTANDING MUSIC BY WOMEN COMPOSERS med Anne Laver och Annette Richards (de tar fram Elizabeth Stirling, Judith Bingham, Jeanne Demessieux, Sofia Gubaidulina, Nadia Boulanger, Ethel Smyth, Clara Schumann, Cecilia McDowall).
Det avslutande seminariet är PACHELBEL AND FISCHER med Edoardo Bellotti och Joel Speerstra.


Mer info om orgelfestivalen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.