En manifestation för all scenkonstverksamhet i landet ska genomföras den 1 september 2023 från kl 20:15 – 20:18. Tre tysta minuter om kulturarbetarnas vilja att synliggöra nedmonteringen och bortprioriteringen av hela kultursektorn. Man vill låta tystnaden höras och märkas och med tre tysta minuter denna fredagskväll och markera hur tomt det blir utan kultur.

Demonstrationer för #tretystaminuter kommer bland annat att märkas i Malmö, på Möllevångstorget, i Göteborg, på Götaplatsen, i Stockholm, på Norrmalmstorg.

En miljard mindre till kulturen

I september 2021 kom utredningen Återstart för kulturen (SOU 2021:77) som bland annat föreslog 3,9 miljarder extra till kulturen under de närmaste två åren. Utredningen förordade också långsiktiga åtgärder till följd av pandemin. Den dåvarande regeringen beslutade om olika insatser på sammanlagt 940 miljoner som delades ut under 2022, men i den nya regeringens budgetproposition inför 2023 avslutades återstartsmedlen. Kulturen fick därmed en miljard mindre i anslag än föregående år.

1998 och 2023

Manifestationen Tre tysta minuter återskapar den händelse som ägde rum samma tid och datum 1988 då stora delar av Kultur-Sverige under tre minuter pausades (tidningsklipp från Dagens Nyheter, 1/9 1988, nedan). Det blev en aktion som fick stort medialt och politiskt genomslag.

Isabel Cruz Liljegren

– För 35 år sedan var Sverige ett annat land. Kultursektorn lider idag av svaga strukturer, tillfälliga pengar och bristande tillgång till trygghetssystem. Den är dåligt rustad för kriser. Genom ett fritt konst- och kulturliv kan tankar, känslor och åsikter komma till uttryck. Det spelar en avgörande roll i odlandet av en demokratisk samhällsanda, säger Isabel Cruz Liljegren, dramatiker och initiativtagare till Tre tysta minuter.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.