En halvtimme från Stockholms innerstad, ute på Värmdö, ligger Artipelag – en unik mötesplats för konst, musik, arkitektur, design och mat. Byggnaden är i tre plan på drygt 10,000 m2 och är placerad bland tallar och klippor med utsikt över Baggensfjärden.

Sommartid blir det extra mycket av musikevenemang här. Som nu, med festivalen Scensommar. Med den flitige gitarristen Jacob Kellermann som konstnärlig ledare (bilden ovan), anordnas från juni till och med augusti konserter både tisdagar och söndagar.

Under juni medverkade namnkunniga artister, bland andra Karl-Magnus Fredriksson, Amanda Ginsburg, Marika Lagerkrantz, Cecilia Zilliacus, Jakob Koranyi och Anders Paulsson.

Konserter i juli

Juli började med ett program runt Evert Taube och WA Mozart, med bl a trombonisten Christian Lindberg och tonsättaren Andrea Tarrodi med sång och kontrabas, tillsammans med Niklas Ulfvebrand, sång och gitarr, Noah Hofvander, altsaxofon, samt Jacob Kellermann.

Kammarmusik med MarmenQuartet blir det den 16 juli. Den brittiska stråkkvartetten har ett program med W A Mozart Bela Bartók och Joseph Haydn.

Den 18 juli blir det sologitarr med Göran Söllscher.

Solopiano blir det den 23 juli med Peter Jablonski vid flygeln. Musik av George Gershwin, Frédéric Chopin och Grażyna Bacewicz.

En jazzensemble ger konsert i L-G Nordströms anda den 25 juli. Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström (1924–2014) var en finländsk pionjär inom den nonfigurativa konsten och en passionerad vän av jazzmusik. Carl Bagge, piano, Jonas Kullhammar, saxofon, Martin Höper, kontrabas och Chris Montgomery, trummor.
Skådespelaren Leif Andree läser L-G Nordströms egna dikter.

Söndagen den 30 juli blir det en afton ute i naturen: skådespelaren Etienne Glaser läser August Strindberg. Programmet genomförs i en skogsglänta på Artipelags stora marker (22 hektar). För musiken svarar Magnus Holmander på klarinett och Irina Serotyuk på ackordeon.

Fortsättning i augusti

Stig Dagermans 100 år uppmärksammas med nyskriven musik den 13 augusti, norska stråkkvartetten Opus13 ger en konsert, liksom Tina Ahlin och Orsa Spelmän, amerikanska jazzsångerskan Joanna Pascale, dansare ur danskompaniet Cullberg, samt jazzpianisten Jan Lundgren tillsammans med basisten Hans Backenroth.

Scensommar avslutas den 27 augusti med konserten där Anne Sofie von Otter möter musikalartisten Albin Oké och skådespelaren Andreas T Olsson.

Se konserttillfällena under augusti härLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.