Som bekant firas i år Gustav Vasa och 500-årsjubileet av att han utsågs till kung 1523. På Gripsholms slott i Mariefred är det under sommaren 2023 en rad av jubileumskonserter. Vid en av dem, med två konserttillfällen den 19 juli, kommer lutenisten Jonas Nordberg att framföra lutmusik från 1500-talets Europa fram till det tidiga 1700-talet. Lokalen är Gustav III:s teater.

Gustav Eriksson som blev Gustav Vasa, 1496–1560.

Nordberg kommer att visa på skillnaderna i stil och vem som inspirerades av vem. Det blir pavaner och galliarder av John Dowland (1563–1626), italienska toccator och passacaglior av Giovanni Girolamo Kapsperger (1580–1651) och franska preludier och chaconner av Robert de Visée (1650–1725).

Dessutom blir det ett antal stycken med koppling till Sverige; många tonsättare från kontinenten var ju tidvis bosatta här eller hade vägarna förbi på sina resor.

Eftertraktad musiker

Jonas Nordberg är en av dagens mest eftertraktade lutenister i den nya genera­tionen musiker. Efter en examen från Mozarteum i Salzburg och Kungl Musikhögskolan har han varit en synnerligen aktiv lutenist och specialiserat sig på renässans- och barockmusik.
Han hörs på ett flertal skivinspelningar och tillsammans med en lång rad orkestrar och ensembler världen runt.

Nordberg kommer just från skivinspelningar i Berlin och hörs under augusti i uppsättningen på Drottningholms slottsteater av Henry Purcells The Fairy Queen.


Bilden överst: Chrisander Brun, foto