Rostrum i konstmusiksammanhang är namnet på den årliga genomgång av samtida musik som valts ut av de europeiska radiobolagen som ingår i EBU (europeiska radiounionen). Den 69:e upplagan av detta framstående evenemang, International Rostrum of Composers (IRC), genomfördes i år i Haag den 16–19 maj.

Första pris gick till Jubelhemd (från 2021) av Lisa Streich, ett verk komponerat för trumpet, slagverk, harpa, viola och orkester. Verket skrevs till Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum och uruppfördes av Norrköpings Symfoniorkester i oktober 2021.

Senast en svensk tonsättare vann i Rostrum var 2002: det var Anders Hillborg som fick det prestigefyllda priset för orkesterstycket Dreaming river.

Pris i allmänna kategorin även till Nuits (från 2022) för kammarensemble av franske kompositören Othman Louati och i kategorin verk av tonsättare under 30 år till den slovenske kompositören Matic Romih (f. 1996) för verket The Card Players (Kvartopirci) (från 2018) för stråkorkester.

41 verk från 22 radiobolag

Rostrum 2023 samlade representanter från 22 nationella radiostationer från fyra kontinenter. 41 verk från de senaste fem åren presenterades. För första gången i Rostrums historia var majoriteten av de presenterade kompositörerna kvinnliga eller icke-binära.

Evert van Berkel, inspelningsproducent och koordinator för P2 live på Sveriges Radio, ledde uttagningssessionerna i Haag.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.