Jo, den orkestern finns sedan ett antal år: Svenska Barnsymfonikerna. En projektensemble för barn i åldrarna 8–14 år från hela landet. Ett par gånger om året blir det samling i Norrtälje. Ett antal entusiaster i och kring Roslagens Kulturskola ser till att musikantträffarna för unga människor kan genomföras.

Så även denna Kristi Himmelfärdshelg. Repetitioner, trevligheter och umgänge i tre dagar, avslutningskonsert den fjärde, dvs söndagen den 21 maj kl 16 i Kungasalen, Kungl Musikhögskolan, Stockholm. Konsertsalen är vald för att samtliga 83 musiker ska få plats på scenen.

Nordiskt, inklusive uruppförande

Svenska Barnsymfonikernas avslutningskonsert har temat Nordiska Mästerverk och innehåller musik från samtliga fem nordiska länder: Edvard Grieg, Hugo Alfvén, Jean Sibelius, Hans Christian Lumbye.

Island representeras i konserten av ett nyskrivet stycke – Heim – av kompositören (och dirigenten, sångaren, forskaren) Helgi R. Ingvarsson. Uruppförande i Stockholm av Svenska Barnsymfonikerna!

Hängivna ledare
Kaisa Ström, klarinettist och konstnärlig ledare/dirigent

Kaisa Ström är Svenska Barnsymfonikernas konstnärliga ledare. Förutom att dirigera hela orkestern tar hon också hand om alla träblåsare. Kaisa är klarinettist och har studerat vid Uleåborgs Universitet, Finland, samt vid Musikhögskolan i Malmö.

Övriga musiker/ledare/pedagoger kring Svenska Barnsymfonikerna är Per-Anders Burman (trumpet), Marcus Ström (slagverk), Simon Lundqvist (violin) och Helena Lundqvist (cello).

Alla ska få spela i symfoniorkester

Den ursprungliga idén med Barnsymfonikerna är att barn ska få möjlighet att spela klassisk musik i symfoniorkesterform – oavsett vilken nivå man är på. Orkesterstämmorna anpassas för att alla ska kunna delta.

Dem fem musikerna och pedagogerna (enl ovan) från olika delar av Sverige och Norden ser till att detta blir möjligt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.