Den svenska mezzosopranen Ida Ränzlöv är 2023 års Birgit Nilsson-stipendiat. Stipendiet är på 200,000 kr och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka.

Ida Ränzlöv växte upp i Helsingborg, inte långt ifrån Birgit Nilssons gård Svenstad. Hon har besökt gården, som idag är museum, och gått den masterclass som är uppkallad efter La Nilsson. Idag tillhör Ida Ränzlöv ensemblen vid Staatsoper Stuttgart

Ida Ränzlövs stipendiekonsert – med Magnus Svensson som pianist – blir den 11 augusti, traditionsenligt i Västra Karups kyrka där Birgit brukade dela ut sitt stipendium och själv sjöng fler år än någon annanstans.

Malmö, Köpenhamn, London osv

I Stuttgart har Ida Ränzlöv gjort roller som Orlofsky i Läderlappen, Varvara i Káťa Kabanová och Rosina i Barberaren i Sevilla. Hon har medverkat i produktioner på Glyndebourne Festival Tour, Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Confidencen Opera Festival i Ulriksdal (dit hon i sommar återvänder för en roll i Rameaus opera Dardanus; 27 juli – 20 augusti).

Ida Ränzlöv examinerades vid Musikhögskolan i Malmö 2016, där hon studerade sång för Britta Johansson och Conny Antonov. Samma år fortsatte hon studierna på Royal College of Music’s International Opera School och tog examen 2018. Hon fortsätter sångstudierna för opera- och konsertsångerskan Dinah Harris i London.

Rämzlöv var 2018 års Glyndebourne Jerwood Young Artist och vann Anneliese Rothenberger-tävlingen året efter. Hon var alumn av Solti Accademia di Bel Canto (2017), vinnare av Lies Askonas-tävlingen (2017), och blev tilldelad The Maise Lewis Award från The Musicians’ Company (2018). 

50-årsjubilerande stipendium

1973 var första gången som Birgit Nilsson delade ut stipendiet. Hittills har det tillfallit 46 unga sångare, av vilka flera etablerat framgångsrika internationella karriärer, som exempelvis Nina Stemme, Malin Byström, Hillevi Martinpelto, Anna Larsson och John Lundgren.  LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.