Världsberömda, högoktaniga Kronos-kvartetten i San Francisco startade för tio år sedan ett lika originellt som ambitöst projekt: att låta 50 tonsättare världen över skriva ny musik för stråkkvartett. 50 for the Future blev projektets namn.

Nu är man i hamn. Vid Stråkkvartettbiennalen i Amsterdam (Strijkkwartet Biënnale) den 6–7 maj 2023 kommer samtliga nyskrivna stråkkvartetter att framföras av tio olika kvartettensembler, inklusive av Kronos-kvartettens medlemmar David Harrington (violin), John Sherba (violin), Hank Dutt (viola), och Paul Wiancko (cello).

Totalt kommer åtta timmar av nyskriven musik för stråkkvartetter att framföras.

Enda nordiska kompositiören

Bland de femtio verken finns Karin RehnqvistThe Riddle (Gåtan) som beställdes av Kronos-kvartetten och uruppfördes av dem i Uppsala Konsert & Kongress våren 2017. Hon är en av få europeiska tonsättare och den enda tonsättaren i Norden som ingår i kompositionsprojektet.

Karin Rehnqvist kommer att delta under stråkbiennalen i Amsterdam och bland annat leda en master class.

50 tonsättare

Med 50 kompositörer, inklusive Philip Glass, Terry Riley, Laurie Anderson, Rhiannon Giddens, Garth Knox, Nicole Lizée, Jlin Patton, Angélique Kidjo, Aftab Darvishi, Merlijn Twaalfhoven, Missy Mazzoli och Fodé Lassana Diabaté, är 50 for the Future ett revolutionerande projekt. De femtio verken har på ett spännande sätt utökat repertoaren för många utövande stråkensembler. 

Under stråkbiennalen kommer bland andra Karin Rehnqvist, Fodé Lassana Diabaté (Mali), Yu Yun(Taiwan), Aleksandra Vrebalov (Serbien/USA) och Charlton Singleton (USA) att presentera sitt arbete och delta i samtal och paneldiskussioner.

Ensembler som spelar

Kronos Quartet (US), Ragazze Quartet (NL), Attacca Quartet (US), PUBLIQuartet (US), Belinfante Quartet (NL), Signum Quartett (DE), Ruysdael Kwartet (NL), Animato Kwartet (NL), Matangi Quartet (NL) och ADAM Quartet (NL).

Här kan du se, läsa om, lyssna och hämta partitur utan kostnad:  
samtliga kompositioner i 50 for the Future ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.