Under tre söndagar i maj, med start den 7 maj, drar festivalen Stockholm Chamber Music igång. Konserterna äger rum i i Riddarhuset, Gamla Stan, Stockholm. Riddarhussalen på övre våningen är en magnifik sal, perfekt för kammarmusik. Redan på tidigt 1700-tal gav Riddarhusets direktion sitt medgivande till Johan Helmich Roman att anordna offentliga konserter i denna sal.

Vid den här festivalens konserter saknas inte överraskande och udda inslag. Det blir t ex en konsert med tangons sånger (7/5) där sopranen Susanne Levonen från Norrlandsoperan medverkar tillsammans med violinisten Nils-Erik Sparf, flöjtisten Peter Fridholm, kontrabasisten Lauri Antali och gitarristen David Härenstam.

Stråkkvartett i G-dur av Wolfgang Amadeus Mozart liksom Samisk jojk av Johan Ramström framförs den 21/5. Mosaic Variations för stråkkvartett och gitarr av Clarice Assad (brasiliansk-amerkansk kompositör) blir ett annat inslag med Weberkvartetten och David Härenstam.

Ludwig van Beethovens 9:a med virtuosen Minna Weurlander, accordeon, och Great Learning Orchestra (GLO) framförs i en ny version signerad Leif Jordansson (28/5). För första gången kommer GLO att framföra omtolkningen av Symfoni nr 9 med en större kammarensemble och barnkör tillsammans med förinspelade ljud av Stefan Klaverdal.

David Härenstam, konstnärlig ledare
Profilerade musiker

Konstnärlig ledare för Stockholm Chamber Music är David Härenstam (som bland annat driver en annan sommarfestival, In Between Music Festival i trakterna kring Ängelholm, tillsammans med kompositören och ljudkonstnären Stefan Klaverdal).

En rad profilerade musiker medverkar vid konserterna i Riddarhuset: Minna Weurlander, accordeon, Susanna Levonen, sopran, Nils-Erik Sparf, violin, David Härenstam, gitarr, Lisa Hansson, sopran, Leif Jordansson, gitarr, Stefan Klaverdal, ljudkonst, Lauri Antila, kontrabas, Peter Fridholm, flöjt.
Liksom ensemblerna Great Learning Orchestra och Weberkvartetten, med medlemmarna Ronnie Weber, violin I, Ellinor Weber, violin II, Patrik Eriksson, viola, Bekhbat Tsagaanchuluun, cello.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.