Svenska barn sjunger allt mindre. Det är väl känt att sjungandet främjar språklig och social utveckling – här är forskningen entydig. Barnens rätt till sin egen röst är dessutom en betydande faktor för inkludering och minskat utanförskap. Det är helt enkelt en mänsklig rättighet att få tillgång till sin egen röst.

Skola och musikliv tillsammans för barns rätt till sång

Nu lanserar Svenska kyrkan i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien och Sveriges kyrkosångsförbund en satsning som ska stärka samverkan mellan musikliv och skola och som utgör en bas för fortsatt delaktighet och interaktion.

För trenden är tydlig: sången tystnar hos svenska barn. Även i skolan har musikundervisningen minskat, särskilt i glesbygd där tillgång till musiklärare ofta saknas. 

Projektet Sång igång syftar till att ta tillvara på den musikkompetens som finns bland Sveriges kyrkomusiker och skapa bättre förutsättningar för sång i skolan, tillsammans med de engagerade lärare och elever som finns i landets skolor. Projektet pågår i första hand fram till 31 december 2024, med möjlighet till fortsättning därefter.

Satsningen riktar sig till barn i grundskolans klasser F-3. Svenska kyrkan erbjuder genom sina musiker och pedagoger över hela landet ett samarbete med skolor för att inspirera till sång och utveckling av röstens resurser. 
Projektet är icke-konfessionellt och förankrat i Läroplanen för grundskolan, Lgr 22, och i kontakter med Skolverket.

Så går projektet till

Medarbetare i Svenska kyrkans församlingar ska möta elever och lärare i årskurs F-3 vid minst fyra tillfällen per läsår. Elever och lärare får en professionell undervisning i barnsångsmetodik.
Hittills har cirka 45 församlingar i landet anslutit sig, fler tillkommer.

Ett häfte med 20 sånger har tagits fram, som bygger på grundskolans läroplan att elever ska lära känna nationalsången, sånger ur den svenska och skandinaviska barnsångstraditionen samt några av de vanligaste psalmerna.

En webbsida för Sång igång har skapats som kontinuerligt fylls på med nytt material som ska inspirera.
Läs mer här

Bilden överst: Christopher Schauz, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.