Ett typexempel på hur en konsert med en svensk orkester en vardagskväll kan programsättas. Det här exemplet handlar om Kungl Filharmoniska Orkesterns evenemang i Stockholms konserthus den 27 april 2023. Det presenteras som ”Beethovens Pastoralsymfoni”.

Torsdagskonserten inleds ganska djärvt (tycker nog programläggarna) med Frontispiece av sydkoreanska, numer Berlin-baserade, tonsättaren Unsuk Chin. 8 minuter samtida musik. Kvällens dirigent, Alan Gilbert, uruppförde hennes stycke när han 2019 tillträdde som chefsdirigent för NDR Elbphilharmonie.

Det är nyskriven musik och det är en kvinnlig tonsättare född på 1960-talet …

Därefter får de stora och viktiga tonsättarna ta vid.

Det blir 25 minuter Vier letzte Lieder från 1948 av Richard Strauss, som framförs av sopranen Christina Nilsson (bilden t h) tillsammans med orkestern. Efter paus avslutas konserten med musik från 1808: Symfoni nr 6 (Pastoralsymfonin) – 40 minuter – av Ludwig van Beethoven.

Så blir abonnemangspubliken nöjd.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.