En av världens äldsta professionella körer, svenska Radiokören, laddar redan nu upp för sitt sekeljubileum. 100-årsjubileet blir 2025, men redan nu laddar man upp och inleder en två (!) år lång Sverigeturné. Den startar i norra Sverige redan i maj i år.

Kaspars Putniņš. Foto: Mattias Ahlm

Under den första delturnén besöker Radiokören med sin chefsdirigent Kaspars Putniņš sex städer: Kiruna, Piteå, Umeå, Östersund, Sundsvall och Bollnäs. Tanken är att konsertpublik i hela Sverige ska få en chans att uppleva Radiokören live. Man vill med denna satsning uppmärksamma körsångens betydelse på alla i nivåer.

Samarbete med lokala körer

Turnéns första konsert i Kiruna kyrka den 2 maj direktsänds i Sveriges Radio P2 och spelas även in för SVT; de följande konserterna spelas in av Sveriges Radio.

På flera av turnéstoppen samarbetar Radiokören med lokala körer i repetitioner och konserter. Radiokören håller dessutom workshops för unga dirigenter, tonsättare och ljudtekniker vid Musikhögskolan i Piteå.

På konsertprogrammen står bland annat nyare körstycken av bland annat Esa-Pekka Salonen, Gösta Nystroem och Anna-Karin Klockar liksom prov på den traditionella körlyriken. Vid konserten i Kiruna uruppförs även Maria Lithell Flygs tonsättning av dikten Juninatten av Harry Martinson – även den framröstad av radiolyssnarna. 

Rösta fram extranumret

Inför turnéstarten får alla som vill vara med och rösta på vilken älskad vårsång Radiokören ska framföra som extranummer i konserten i Kiruna kyrka – Om alla berg och dalar, Uti vår hage, Glädjens blomster, I Seraillets Have, Över skogen, över sjön?

Omröstningen pågår fram till fredag morgon den 28 april – här

Radiokören fortsätter sedan med turnéer genom Sverige under 2024 och 2025. Allt avslutas med en jubileumskonsert i Berwaldhallen, Stockholm, hösten 2025.  

Turnéplanen i norr

2 maj KIRUNA Konsert, Kiruna kyrka, kl. 19:00  
4 maj PITEÅ Konsert, Studio Acusticum, kl 19:00  
5 maj UMEÅ Konsert, Umeå stads kyrka, kl. 18:00  
7 maj ÖSTERSUND Konsert, Stora kyrkan, kl. 18:00  
8 maj SUNDSVALL Konsert, Gustav Adolfs kyrka, kl. 19:00 
9 maj BOLLNÄS Konsert, Bollnäs kyrka, kl. 18:00  


Bilden: Radiokören i 2023 års tappning. Foto: Marcus Kurn

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.