BBC lade den 7 mars fram en ny strategi för att stärka sitt offentliga uppdrag för klassisk musik: ”leverera den bästa musiken till en bredare publik, med en omfattande investering i musikutbildning”.

Från BBC kommer många vackra ord om den strategi för den klassisk musiken i public service-bolaget man har beslutat om. Som att BBC prioriterar ”kvalitet, smidighet och genomslagskraft”.

Charlotte Moore, BBC

– Det är den första stora genomlysningen av klassisk musik på BBC på en generation. Denna nya strategi är djärv, ambitiös och bra för branschen och för publik som älskar klassisk musik, säger Charlotte Moore, BBC:s innehållschef sedan 2020.

Argumentationen från BBC-ledningen innehåller många ord. Så vi tar det in extenso:

BBC åtar sig att:

– Skapa smidiga ensembler som kan arbeta flexibelt och kreativt, arbeta med fler musiker och sända från fler ställen – upp till 50 – i olika delar av landet, och minska avlönade orkestertjänster över BBC English Orchestras med cirka 20 %.

– Förstärka särarten hos BBC:s fem unika orkestrar, konstnärligt, pedagogiskt och geografiskt betjänar sin egen publik samtidigt som de fullgör sin kollektiva roll i att tillhandahålla det bredaste utbudet av innehåll på Radio 3- och BBC-plattformarna.

– Fördubbla finansieringen för musikutbildning och lansering av nya utbildningsinitiativ, ge fler möjligheter för människor att engagera sig i klassisk musik, öka publiken och skapa extraordinära upplevelser.

– Skapa ett enda digitalt hem för våra orkestrar, vilket ger publiken tillgång till hela utbudet av vårt högkvalitativa orkesterinnehåll, inklusive såväl nya som arkivframföranden, utbildningsinnehåll och konsertlistor.

– Att ta det svåra beslutet att lägga ned BBC Singers för att satsa bredare på framtiden för körsång i Storbritannien, arbeta med ett brett utbud av körgrupper samtidigt som man lanserar ett stort körutvecklingsprogram för nya talanger.
BBC, som den största beställaren av musik och en av de största arbetsgivarna för musiker i landet, har en viktig roll att spela i det brittiska kulturlandskapet och en skyldighet att framtidssäkra vad vi levererar till allmänheten. I en tid med mycket verkliga ekonomiska utmaningar inom orkester- och körsektorn har BBC granskat hur de investerar i resurser för att leverera bästa möjliga värde för licensavgiftsbetalaren. En viktig del av detta är BBC:s roll i musikutbildning, och hur vi måste investera mer och skapa starkare partnerskap för att utveckla framtida talanger.

BBC Singers. 1924 – 2023 (?)
För hela Storbritannien

Strategin investerar mer brett i sektorn över hela Storbritannien, samtidigt som den levererar besparingar som säkerställer att vi levererar högkvalitativ orkester- och körmusik inom en hållbar finansiell modell. Även om det inte fanns några ekonomiska utmaningar tror vi att dessa steg är de rätta att ta för att säkerställa branschens framtida framgång.

Framtidssäkra BBC-ensemblerna

Med utgångspunkt i grundprinciperna för BBC-orkestrarna som flexibla och anpassningsbara skapar vi smidiga ensembler som kan arbeta kreativt, ta in fler musiker när det behövs och sända från fler ställen i olika delar av landet. Denna flexibilitet kommer att göra det möjligt för våra orkestrar att framföra hela repertoaren, från intima verk i mindre skala till de största fullskaliga symfoni- och körstyckena.

Ett frivilligt uppsägningsprogram kommer att öppnas för de avlönade tjänsterna i de engelska orkestrarna (BBC Symphony Orchestra, BBC Concert Orchestra och BBC Philharmonic Orchestra), som syftar till att minska avlönade orkestertjänster i BBC-orkestrarna med cirka 20 %.

Över hela nationen kommer BBC National Orchestra of Wales, BBC National Chorus of Wales, BBC Scottish Symphony Orchestra och The Ulster Orchestra att fortsätta att vara viktiga för BBC och leverera distinkta orkesterframträdanden och utbildningsprogram. Eftersom ändringarna görs i de engelska ensemblerna kommer chefen för orkestrar och körer att arbeta med orkesterdirektörerna för landets orkestrar.

Med ökad smidighet och flexibilitet kommer alla BBC Orchestras att ta med det bästa av klassisk musik till ett bredare utbud av scener, framföranden och sändningar från upp till 50 nya spelställen från säsongen 2024/25.

Satsar på musikutbildning

I nära samarbete med externa och interna BBC-partners, inklusive BBC Radio 3, kommer det att hösten 2023 lanseras ett stort rikstäckande musikutbildningsprogram som syftar till att nå alla skolor i Storbritannien genom online-, sändnings- och liveframträdanden. BBC fördubblar sin nuvarande satsning på musikutbildning

Investering i ett nytt digitalt hem

BBC kommer att skapa ett nytt digitalt hem för sina orkestrar, vilket ger publiken tillgång till hela utbudet av högkvalitativt orkesterinnehåll. Detta kommer att omfatta både nya och konsertframförande från arkiven, utbildningsprogram och konsertlistor.

Investerar i körsång över hela Storbritannien

Körer, från amatörer till professionella, utgör en integrerad del av Storbritanniens blomstrande musikscen. Det är väsentligt att BBC investerar i fler sändningsmöjligheter från ett större utbud av högkvalitativa ensembler, och därför har BBC tagit det svåra beslutet att stänga BBC Singers (20 inlägg) och investera resurser i en bredare pool av körgrupper från över hela Storbritannien.

Att förbättra och möjliggöra de många framväxande körerna är också nyckeln till att engagera en bredare och en framtida publik. BBC kommer att starta ett nytt, rikstäckande körutvecklingsprogram.

Försvarar de fem BBC-orkestrarna

BBC Orchestras har en speciell plats i Storbritanniens kulturlandskap, med många konserter över hela landet med världens bästa solister och dirigenter. De är i hjärtat av världens största klassiska musikfestival, BBC Proms, och de levererar en rad musik och repertoar på högsta möjliga nivå. BBC kommer att bygga vidare på sina orkestrars framgångar, öka smidigheten och flexibiliteten genom sin nya arbetsmodell som sätter tillgång och synlighet i förgrunden.

East Bank kommer att vara det nya hemmet för BBC Symphony Orchestra och BBC Symphony Chorus från 2025, med skräddarsydda, flexibla studior som byggs på platsen för Queen Elizabeth Olympic Park som en del av det nya kulturkvarteret i östra London, tillsammans med V&A, UCL, London College of Fashion och Sadler’s Wells.

BBC Concert Orchestras administrativa bas kommer att vara på East Bank, och diskussioner pågår för att hitta ett hem för dem utanför M25. BBC Philharmonic fortsätter att ha sitt hem i Salford, tillsammans med en rad Radio 3-program som kommer att flytta dit 2024/25, vilket betyder att ett nytt nav av spetskompetens för klassisk musik med rötter i norr. Vi är fast beslutna att uppträda och sända från alla hörn av Storbritannien.

Som en del av genomförandet av dessa ambitiösa planer kommer Simon Webb, BBC:s chef för orkestrar och körer, att sammankalla en ny klassisk rådgivande grupp med branschföreträdare från hela den klassiska musiksektorn utanför BBC. Gruppen kommer att ge råd om strategiska beslut och sektorsövergripande engagemang.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.