Det brittiska public service-bolaget BBC har meddelat att de kommer att avveckla kören BBC Singers, den enda professionella heltidskören i Storbritannien. Detta som en del av sin Nya strategi för klassisk musik.

Den här strategin omfattar också en planerad minskning av lönerna i BBC:s tre engelska orkestrar, BBC Symphony Orchestra, BBC Concert Orchestra och BBC Philharmonic. Det handlar om en minskning med cirka 20 procent av de avlönade tjänsterna, genom ett frivilligt uppsägningsprogram. Fokus ska istället riktas mot att engagera frilansmusiker.

Svensk chefsdirigent

BBC Singers har sedan 2018 svenskfödda Sofi Jeannin (bilden överst) som dirigent. Svensk mamma, fransk pappa. Född i Österåker 1976, uppvuxen i Lindesberg. Utbildad vid Conservatoire de Nice, KMH, Stockholm,  Royal College of Music i London. Som mezzosopran har hon sjungit i London Voices. Hon har tidigare bland annat varit franska radiokörens konstnärliga ledare och dess första kvinnliga chefsdirigent.

BBC Singers startades redan 1924 och har blivit en hörnsten i det brittiska körlivet. Ensemblen håller till i BBC:s Maida Vale Studios, där kören ger gratiskonserter samt på ett stort antal scener över hela London. Man uppträder regelbundet på stora festivaler över hela Storbritannien och på kontinenten. erparten av BBC Singers konserter sänds på BBC Radio 3.

Kören gör dessutom uppsökande arbete i skolor och vid olika utbildningsinstitutioner, man ger sångdagar och mästarklasser till unga sångare och dirigenter.

Med nedläggningsbeskedet försvinner 20 professionella sångare samt administrativ personal.

Körvärlden protesterar

Sedan några dagar finns en protestaktion mot BBC:s nedläggningsbeslut, som i skrivande stund har undertecknats av mer än 72,000 personer runt om i världen.

Mängder av tonsättare och dirigenter har rasat mot beslutet, bland andra Judith Bingham, Sakari Oramo, Dame Sarah Conolly och Bob Chilcott.

Brindley Sherratt, bas i BBC Singers, skriver i The Guardian:

– BBC har beslutat att avskaffa det som kompositören Pierre Boulez en gång kallade ”juvelen i sin krona”: BBC Singers. Jag gick med i denna lysande grupp direkt efter college.

– En vanlig vecka sjöng vi ett par psalmer i Radio 4:s dagliga program, repeterade och spelade in det mest komplexa partituren av Berio eller Ligeti, och blommade sedan ut There is Nothin’ like a Dame i programmet Friday Night is Music Night.

– Ensemblen är inte vilken professionell kör som helst. Det finns andra körer som är fulländade, polerade och mer specialiserade inom den klassiska musikvärlden, men få öveträffar BBC Singers för dess kraft, konsistens och det varierade ensemblekunnandet.

– Den klassiska musikvärlden i mitt land är allvarligt underfinansierad, underskattad och hotad. Ja, mer resurser borde ges till musikutbildning men de blivande musikerna och artisterna behöver också inspiration från de allra bästa och så småningom behöver de möjligheter.

– Tragiskt nog, i ljuset av de senaste nedskärningarna i finansieringen till English National Opera, Glyndebournes turné, Welsh National Opera och andra orkestrar och ensembler, är chanserna för någon form av karriär i denna bransch nu mycket begränsade och krymper dagligen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.