Sveriges mest uthålliga och generösa musikmecenat – Anders Walls Musikstiftelse – delar varje år ut två sångstipendier till unga operasångare: ett Giresta-stipendium och ett Confidencen-stipendium på 125,000 kronor vardera.

2023 får stipendierna till två systrar dessa stipendier: Johanna Wallroth (f. 1993), sopran, får Anders Walls Giresta-stipendium och hennes syster Rebecka Wallroth (f. 1999), mezzosopran, tilldelas Anders Walls Confidencen-stipendium. Just nu studerar systrarna Wallroth från Stockholm vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien. 

Stipendiaterna, som båda har Adolf Fredriks Musikklasser i botten, har utsetts vid en provsjungning inför en kvalificerad jury under ledning av Stockholmsoperans förra chef Birgitta Svendén.

Johanna

(till vänster i bild) tar i år sin masterexamen i Wien. Säsongerna 2020/21 och 2021/22 ingick hon även i operastudion på Wiener Staatsoper. 2019 vann Johanna första pris i Mirjam Helin International Singing Competition i Helsingfors och 2021 tilldelades hon Birgit Nilsson-stipendiet. Johanna är Sveriges Radios P2-artist 2022-2024; hördes senast i Berwaldhallen i januari med Alban BergSju tidiga sånger. 5-6 maj återkommer hon med Mozartarior. 18-19 mars är hon solist i Johann Sebastian Bachs h-mollmässa med Drottningholms Barockensemble. Under våren debuterar Johanna vid Zürich-operan som sångsolist i dansföreställningen Monteverdi. 

Rebecka

tar i år sin kandidatexamen i Wien, för att sedan fortsätta i operastudion vid Staatsoper unter den Linden i Berlin. Under 2022 fick Rebecka ett flertal utmärkelser, bl.a. första pris samt Karl Böhm-priset för bästa Mozart-interpretation i Ferrucio Tagliavini-tävlingen samt första pris i Hans Staud Musikpreis, båda i Österrike. Hon vann också andra pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. I maj gör hon där sin debut i rollen som Idamante i Mozarts opera Idomeneo

Stipendierna delas ut den 10 mars vid Anders Walls Stiftelses årliga stipendieceremoni i Stockholm.

Foto: Johanna – Amelie Chapalain, Rebecka – Theresa Pewal.


Anders Walls Stiftelse delar varje år ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, entreprenörskap, landsbygdsutveckling, internationella studier och musik. Sedan starten 1981 har stiftelsen delat ut cirka 80 miljoner kronor i stipendier och bidrag och antalet stipendiater uppgår idag till runt 460 personer. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.