Att det snabbt skulle dra vidare för den unge pianisten från Götene stod klart när han i januari 2021 vann Polstjärnepriset i Göteborgs konserthus med motiveringen:
– En riktig virtuos det svänger om! Vinnaren kombinerar total behärskning av teknik och klangfärg med imponerande stilkänsla.

Det var alltså Vilhelm Moqvist (f. 2003), Nu ar han tilldelats Anders Walls Giresta-stipendium på 125,000 kronor. Stipendiet omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka.

Fler förstapriser 

Vilhelm Moqvist har redan nått långt som musiker. Han har en omfattande repertoar som fortsätter växa i förbluffande takt. Bland framgångarna kan också nämnas två förstapris i Steinway Piano Festival i Stockholms konserthus.

– Vilhelm är en talang utöver det vanliga. Han har presterat långt utöver den nivå som kan förväntas av en pianist i hans ålder och jag ser också en vilja att fortsätta arbeta hårt och målmedvetet, säger pianisten Peter Friis Johansson, musikchef för Giresta kyrkas musikstiftelse. 

Hans främsta förebild är Vladimir Horowitz.

Wilhelm började med pianot vid 7 års ålder. Som 14-åring debuterade han som solist i Mendelssohns pianokonsert nr 1 med Jönköpings Sinfonietta. Gymnasieåren 2019-2022 tillbringade Vilhelm på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm med Roland Pöntinen som lärare. Hösten 2022 inledde han pianostudier vid Zürcher Hochschule der Künste i Zürich för professor Konstantin Scherbakov.

Giresta-stipendiet överlämnas vid en ceremoni i Stockholm den 10 mars.


Foto: Luca Fortuna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.