Olikt många svenska dirigenter som gästspelar utomlands tar denna italiensk-turkiska dirigent med sig musik från sina bakgrunder.

Hon heter Nil Venditti (f. 1997) och betecknas som stjärnskott; brukligt när flera uppmärksammade debuter har radats på varann, alltsedan hon 2015 tog förstapris i Premio Claudio Abbado for Young Musicians.

Under säsongen gjorde hon under 2020/21, tydligen uppskattade, dirigentdebuter med Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre National de Metz, Pierre Lemanic Modern Ensemble, Stuttgarter Kammerorchester, Orchestra dell’ Arena di Verona och Irish National Opera.

Musik av geni?

Den 3 mars gästar hon Dalasinfoniettan i en enda konsert, i Kulturhuset Tio14, Falun  Konsertens huvudinslag är Symphonic Dances, komponerat 2015, av geniet Fazıl Say (enligt franska tidningen Le Figaro), turkisk kompositör och pianist Musiken beställdes av anrika Musikkollegium Winterthur.

Say sticker ut bland samtida tonsättare för sin fusion av västeuropeiska och turkiska musiktraditioner. I konserten framförs också Pulcinella-sviten (från 1920) av Igor Stravinsky, Jacques Iberts Divertissement (från 1930) och Conversation av en av Turkiets främsta tonsättare Ferit Tüzün (1929–1977).


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.