Det stundar chefsbyte i Ivar Tengboms blå konserthus från 1926 vid Hötorget i Stockholm.

Efter 21 år som konserthuschef för Konserthuset (och vd i Konserthusstiftelsen) går Stefan Forsberg i pension sommaren 2024. Konsertsäsongen 2023/24 blir därmed hans sista.

Tidig pensionering

– Jag älskar det här jobbet och skulle kunna göra det många år till, men mitt beslut om att gå i pension just då är det mest ansvarsfulla av ett mycket viktigt skäl: Region Stockholm är vår huvudfinansiär, och nästa val är 2026. På det här sättet får en ny konserthuschef två år för att sätta sig in i arbetet, och skriva fram en egen plan för perioden 2027–30. Politiken har varit generös mot oss och uppskattar vad vi gör och hur verksamheten har utvecklats, vilket jag är otroligt tacksam över. Den relationen ska vi vårda, säger Stefan Forsberg i ett pressmeddelande.

– Men det finns också fler argument. Jag har tänkt igenom det här noga och man ska avveckla sig själv när verksamheten går mycket bra, inte tvärtom. Det här är ett sådant tillfälle. Kungliga Filharmonikerna är i toppform och Konserthuset är fint renoverat från golv till tak. Det finns därutöver en mycket solid finansiell grund och fleråriga avtal är på plats med både Region Stockholm och vår huvudsponsor SEB. 

Stora framgångar  

Förmodligen finns det idag ingen konserthuschef i Europa som suttit längre än Stefan Forsberg på en liknande post. Under Forsbergs tid har verksamheten vuxit: publikt, i antal programpunkter, i räckvidd och bredd.

Under Stefans Forsberg tid som konserthuschef har till exempel abonnemangsförsäljningen nära nog fördubblats, från ca 5,000 abonnemang 2003 till dagens ca 9,500. 

– Jag kom in under en ganska turbulent period, med stora utmaningar kring att få huset och orkestern att fungera väl tillsammans.

– På senare tid har vi även tagit oss igenom en pandemi, som förstås drabbade scenkonstområdet i hög grad. Jag vågar ändå påstå att vi kom ur det stärkta, och publiken har förbluffande snabbt hittat tillbaka till oss. 


Bilden: Mats Lunqvist, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.