S:t Jacobs Kammarkör har under sina 40 år blivit en musikinstitution i Stockholm. Med bas i huvudstadens mest centrala kyrka, intill Kungl Operan och Kungsträdgården, har man i den rödfärgade 1600-talskyrkan med en professionell frekvens sjungit sig igenom (och spelat in) körlitteraturens nästan alla centrala verk. Dessutom med framföranden av ett stort antal nyskrivna körverk från de senaste decennierna.

När man den 18 februari 2023 40-årsjubilerade med en ståtlig konsert i sin hemmakyrka var det inte tillbakablickandet och det traditionella som manifesterades. Istället blev det en körkonsert som hyllade samtidens viktiga körtonsättare, från nu och framåt; dessutom alla svenska.

Då var han 29
Gary Graden (f. 1955). Foto: Staffan Engwall

Kören startade som S:t Jacobs ungdomskör redan 1980 och leddes de första åren av Eva Fredricsson.
Sedan 1984 leds kören av dirigenten och domkyrkokantorn Gary Graden. När han som en 29-årig ensemblesångare i Lamentabile Consort tog över denna körverksamhet blev det en kammarkör med idel unga röster; några är nu grånade, men fortfarande kvar och sjungandes! Från 1989 heter man S:t Jacobs Kammarkör.

Turnéer, beställningar inspelningar

Med synnerligen idogt kör-repeterande, ideliga turnéer och körbeställningar, många hundra konserter och ett 20-tal skivinspelningar har Gary Graden genom åren fått till en ensemble av proffsklass. Här presteras ett körsound som är helt eget, men inte olikt de bästa engelska körernas. Genom många kör-uppsättningar har unga korister med ambitioner skolats till skickliga körsångare, som senare i många fall blivit till glädje för andra stockholmskörer av rang.

Fyra uruppföranden

Jubileumskonserten i en fullsatt kyrka bjöd på verk av Sven-David Sandström (Veni Sancte Spiritus), Michael Waldenby (Et haec non vanitas est, Nr 2 ur Liber Ecclesiastes). Dessutom fyra uruppföranden: verk av Andrea Tarrodi (Klangen), Jonas Bohlin (Aniara sång 103), Så länge natten varar av Agneta Sköld samt Vi är hav av Bo Hansson.

Tre dirigenter samsades om att leda S:t Jacobs Kammarkör denna jubileumsvärda lördagseftermiddag: Carlo Pavese, Martin Hellberg och körmästaren själv, Gary Graden.

Musiker som bistod vid konserten var Anders Paulsson, sopransaxofon, Theo Hillborg, sopransaxofon, Filip Graden, cello, samt Mattias Wager, orgel.

Den 15 mars kan konserten höras i Sveriges Radio P2.


Konsertbild: Mats Helgesson, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.