En är doktorand vid University of Aberdeen i Skottland – Kristin Jonzon (till höger). Den andra är doktorand vid Stockholms universitetElin Kanhov (till vänster).

Det är Kungl. Musikaliska Akademien som har beslutat att tilldela Bernadotteprogrammets stipendium 2023 till folksångerskan och musikforskaren Kristin Jonzon och musikforskaren Elin Kanhov. Stipendiesumman är 125,000 kr till vardera.

Kristin Jonzon får stipendiet för sitt forskningsprojekt Han kun’ int’ spela sôm I sang’: en empirisk undersökning av intonation i ett urval svenska arkivinspelningar med folklig vissång. 

Elin Kanhov får stipendiet för sitt forskningsprojekt Vad kan musik göra för miljön? En studie över tre verk av nutida svenska tonsättare som genom musik och ekopoesi sätter miljö och klimat i fokus.

Fem akademier i samarbete

Bernadotteprogrammet är ett samarbete mellan Kungl. Musikaliska Akademien, Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien), Kungl. Vitterhetsakademien,  Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. Programmet instiftades 2016 av de fem akademierna med anledning av H.M. Konungens 70-årsdag. Priserna delas ut vid en ceremoni den 19 april i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

Nytt i år: Bernadottepriset

Det nya Bernadottepriset har instiftats för att uppmärksamma H.M. Konungens 50 år på tronen (1973–2023).

Första prismottagare blir Föreningen Svenskbyborna. Föreningen uppmärksammas för sin kunskapsspridning om svenskättlingarna i Gammalsvenskby i Ukraina.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.